2018. Május 22. 5:48

Frissitve04:17:07 AM GMT


Technológiák Autó, közlekedés Ingyen tankolhat az ELMŰ Váci úti székházánál


Ingyen tankolhat az ELMŰ Váci úti székházánál

Ingyen tankolhat az ELMŰ Váci úti székházánálIngyen tankolhat minden elektromos autó tulajdonos jövő szeptemberig az ELMŰ váci úti székháza előtt tegnap átadott elektromos töltőállomásnál – tájékoztatta tegnap a nagyközönséget a társaság.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ 2010 áprilisában kezdődött projektjében kidolgozott pilot program során elsőként egy nyilvános elektromos töltőállomást helyezett üzembe a társaságcsoport Budapesten. A Váci úti székház előtt felállított nyilvános töltőoszlop úgynevezett smart (okos) mérőberendezése a társaság saját adatközpontjával kommunikál, az akkumulátorok töltése a csatlakozás után telefonhívással kezdeményezhető. A teljes töltési folyamat egy átlagos teljesítményű akkumulátorokat használó jármű esetében mintegy 6 órát vesz igénybe.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ az „áram-tankolás” lehetőségét egy éven át, 2011. szeptember 30-ig ingyen biztosítja a lakossági felhasználók számára. A környezettudatos szemlélet, valamint a társadalmi felelősségvállalás jegyében a vállalatcsoport hosszú távú célokat fűz az elektromosautó-töltőhálózat hazai elterjesztéséhez.

A projekt részeként üzembe állították az ELMŰ-ÉMÁSZ járműflottájának első két elektromos autóját, egy Fiat 500 és egy Fiat Fiorino típusú gépkocsit. A töltőoszlop és az autók is az Elektromos Mobilitás Program egységes, kreatív design-ját viselik magukon.

Az elektromos autózás és a lítium-ion akkumulátorok fejlesztése napjainkra technológiai áttörés előtt áll. A villanyautók fejlesztésében és használatuk elterjesztésében a két leginkább érintett ágazat a járműgyártás és a villamosenergia-szolgáltatás. Több, igen jelentős gazdasággal bíró ország (pl. USA, Kína Németország, Franciaország) példája is bizonyítja továbbá, hogy a környezetbarát technológiák, ezen belül a villanyautózás iránti elkötelezettség a kormányzatok részéről is egyre erősebb.

Az elektromos autók meghajtásához a gyártók egyre újabb megoldásokat fejlesztenek ki, az egyik legígéretesebbnek jelenleg a Li-ion akkumulátorok számítanak. A töltés során a töltőegység átalakítja a feszültséget, és egy egyenirányítóval oldja meg az akkumulátor feltöltését. Ez átlagosan 6-8 órát vesz igénybe. A villamos energiával működő autók nagy előnye, hogy károsanyag-kibocsátásuk gyakorlatilag nulla, nem szennyezik a városok levegőjét.

Forrás: ELMŰHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*