2018. Május 21. 5:07

Frissitve04:17:07 AM GMT


Technológiák Hidrogén Új tárolási módszert fejlesztettek ki hidrogéncellás járművek számára


Új tárolási módszert fejlesztettek ki hidrogéncellás járművek számára

Új tárolási módszert fejlesztettek ki hidrogéncellás járművek számáraA hidrotermolízis nevű folyamat ammónium borátot használ, amely a hidrogénben leggazdagabb szilárd anyag.

A most földezett folyamat során minden korábbinál nagyobb hidrogénsűrűséget sikerült elérni katalizátor használata nélkül. A felfedezés lényege, hogy ötvözi a termolízist és hidrolízist, amelyek önmagukban nem használhatók közlekedési alkalmazásokban.

Az ammónium borát 19,6 százaléknyi hidrogént tartalmaz, vagyis viszonylag kevés alapanyagban nagy mennyiségű hidrogén tárolható. A kérdés az volt, miként lehet gazdaságosan kinyerni a hidrogént ebből a vegyületből, s erre találtak megoldást a School of Chemical Engineering kutatói.

A megoldás a következő: a hidrolízis során a víz és az ammónium borát reakciója egy katalizátor segítségével hidrogént termel, a termolízis során pedig az anyagot 170 Celsius-fok fölé kell fűteni, hogy elegendő hidrogént termeljen.

A hidrogénmotoros autókban használt üzemanyagcellák ezzel szemben 85 Celsius-fokos hőmérsékleten működnek. A most fölfedezett folyamat az üzemanyagcellák hulladékhőjét használja föl a hidrogén előállítására.

A kutatóknak sikerült olyan folyamatot kialakítani, ahol a reaktortartályban ugyanolyan hőmérséklet uralkodik, mint egy üzemanyagcellában, s a nyomás is csak 200 psi a jelenleg használatos hidrogén meghajtású járműveknél használt 5000 psi-vel szemben.

A kutatás döntő mozzanata volt, hogy a deutériumot tartalmazó víz segítségével sikerült megállapítani, hogy mennyi hidrogén termelődik a hidrolízis és mennyi a termolízis során.

Optimális esetben a felhasznált víz és ammónium borát 14 százalékának megfelelő mennyiségű hidrogén termelődik. Ez a mennyiség jelentősen meghaladja a jelenleg ismert egyéb módszerekkel termelt hidrogén mennyiségét.

A felfedezés jelentőségét jól mutatja, hogy ennek segítségével akár olyan hordozható eszközök újratölthető elemei számára is termelhető hidrogén, mint notebookok, mobil telefonok, defibrillátorok.

A fejlődés következő lépcsője pedig olyan reaktor egység kialakítása, amellyel akár 500-600 kilométer megtételére is képes egy jármű.

Forrás: Science Daily


Címkék

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*