2018. Május 22. 6:11

Frissitve04:17:07 AM GMT


FAQ Szélerőművek Jogerős környezetvédelmi engedélyt kapott a fürgedi szélerőműpark


Jogerős környezetvédelmi engedélyt kapott a fürgedi szélerőműpark

E-mail Nyomtatás PDF

Megkapta a környezetvédelmi engedélyt a Tolna megyei Fürged térségében tervezett szélerőműpark, a zöldhatóság

jogerős határozatában megállapította, hogy a beruházásnak nincs jelentős környezeti hatása.

A Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség megismételt eljárásban, négyéves engedélyezési folyamat után hozta meg a határozatot.

A Fürged Szélerőmű Kft. eredetileg 36 széltornyot tervezett építeni Fürged, Magyarkeszi és Felsőnyék határában, majd a környezetvédelmi eljárás során tizenhatra csökkentette azok számát. Jelenleg tíz, egyenként - típustól függően - 1,8-2,3 megawatt teljesítményű erőművet tervez, így a szélpark összteljesítménye 18-23 megawatt lesz. A módosított tervek szerint kilenc torony Fürged, egy Magyarkeszi külterületén épül meg.

Simon Emmanuel, a kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a szélerőműpark építése 2-3 év múlva kezdődhet mintegy 30 millió eurós beruházással.

A hatóság a korábban természetvédelmi aggályok miatt megfellebbezett szélpark működéséhez egyebek között előírta, hogy a tornyokon villogó fényt kell alkalmazni az éjszakai madárütközések elkerüléséért, illetve a szélturbinákat megépülésük után minél előbb el kell indítani, azért, hogy a madarak ne a mozdulatlan szerkezethez szokjanak hozzá.

A felügyelőség arra is kitért, hogy mivel nincs elegendő hazai tapasztalat a szélerőművek élővilágra gyakorolt hatásáról, a cégnek két éven át három havonta jelentést kell készítenie a madarak repülési útvonalának módosulásáról, a táplálkozóterületek változásáról és az esetleges madárütközésekről.

 

Forrás.alternativenergia.huHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*