2018. Május 22. 13:46

Frissitve04:17:07 AM GMT


FAQ Szélerőművek Intelligens szélerőmű


Intelligens szélerőmű

E-mail Nyomtatás PDF

Intelligens szélerőműA Riso DTU a napokban a szélerőművek élettartamát és hatékonyságát növelő tesztsorozatot fejezett be. A kísérlet során a forgófejre szerelt lézeres szélsebességmérővel optimalizálták a szélkerék működését.

– Az eredmények azt mutatják, hogy a rendszer képes előre jelezni a szélirányt és a széllökéseket, illetve a turbulenciákat. Ezért úgy gondoljuk, hogy a rendszer alkalmazásával a jövő szélkerekeinek hatékonysága növekedni fog, miközben a költségek csökkennek – jelentette ki Torben Mikkelsen a Riso DTU professzora.

A LIDAR névre keresztelt technológia képes előrelátni a szelet mielőtt az a lapátokhoz ér, s így előre szélirányba tudja állítani a szélkereket. Ezzel nemcsak az energiatermelés hatékonysága nő, de a szélturbina élettartama is hosszabb lesz.

A megújuló energia és a klímaváltozás fókuszba kerülésének köszönhetően az elkövetkező néhány évben a szélerőmű gyártás várhatóan jelentősen emelkedni fog. A lézeres előrejelző rendszerek és az okos lapátok alkalmazásával az energiatermelés hatékonysága és a rendszerek élettartam a nőni fog, ami a dán szélenergia ipar versenyképességét növeli.

A várakozások szerint a technológiai fejlődés mintegy 5 százalékkal emeli az áramtermelés hatékonyságát, ami elsősorban annak köszönhető, hogy hosszabb lapátokat tudnak alkalmazni. Egy négy megawattos turbina esetében évi 200 ezer dán korona nyereségről beszélhetünk. A Dán Energiahivatal számításai szerint, ha minden tizedik turbinát fölszerelnék a LIDAR rendszerrel, 2025-ig 25 ezer tonna szén-dioxid kibocsátást lehetne megspórolni. Amennyiben pedig kombinálnák az okos lapátok rendszerével, a turbinák élettartama is növekedne.

– A LIDAR alkalmazása növeli a megbízhatóságot azáltal, hogy a lapátok jobban alkalmazkodnak a szabálytalan szélmozgásokhoz, ráadásul a hosszabb lapátokat is alkalmazhatunk. Ezzel emelkedik a termelés hatékonysága, és a szélenergiával termelt áram versenyképessége is – jelentette ki Lars Fuglsang az LM Glasfiber fejlesztési igazgatója. Jakob Dahlgren Sov, az NKT Photonics vezérigazgatója pedig a LIDAR alkalmazása kapcsán egyenesen paradigmaváltásról beszél a szélturbinák ellenőrzése tekintetében.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*