2018. Április 21. 13:37

Frissitve04:17:07 AM GMT


FAQ Szélerőművek Megújuló energiahálózat az Északi-tengeren


Megújuló energiahálózat az Északi-tengeren

E-mail Nyomtatás PDF

Megújuló energiahálózat az Északi-tengerenTíz éven belül összekapcsolja megújuló energiatermelő kapacitását kilenc nyugat- és észak-európai ország egy több ezer kilométeres nagyfeszültségű hálózaton keresztül. Az elképzelés szerint a víz-, hullám- szél- és naperőművekben termelt energia egyenetlenségei így jól kiegyenlítik egymást – olvasható a keddi Süddeutsche Zeitungban.

A Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Belgium, Dánia, Hollandi, Írország, Luxemburg és Norvégia részvételével zajló megbeszéléseken jelenleg a hálózat kialakításáról egyeztetnek. A 30 milliárd eurós beruházás során egy, a jelenlegi hálózattól teljesen független rendszert építenének ki, amely összegyűjti az Északi-tengeren található brit és német offshore szél-, a dán és belga hullám-, valamint a norvég vízerőművek által termelt elektromos energiát.

Miután a kontinens nap- és a szárazföldi szélerőműveket is bevonják majd az új rendszerbe, olyan hálózat alakul ki, amely az eltérő termelési módok és a földrajzi távolságok miatt képes viszonylag kiegyenlített áramszolgáltatást biztosítani. Ráadásul – miután önálló lesz a hálózat – az sem jelent gondot, hogy a máshol alkalmazott váltóárammal szemben egyenáramú kapcsolatot alakítsanak ki. Ennek azért különösen nagy a jelentősége, mert így a szállítás során keletkező veszteség alig 3-4 százalék a váltóáramú rendszerekre jellemező, akár 15 százalékos veszteséggel szemben. A rendszer tehát nem csupán megújuló energiát használ, de azzal takarékosan is bánik, ami hatalmas nyereséget jelent az üzemeltetők számára.

Az elképzelések szerint januárban a szakértői egyeztetések zajlanak, az első negyedévben magasabb szinten folytatódnak a tárgyalások, majd miután a nagy energiaszolgáltatók és hálózatüzemeltetők képviselőivel is egyeztettek, őszre készül el a projektterv.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*