2018. Április 20. 10:45

Frissitve04:17:07 AM GMT


FAQ Szélerőművek Döntöttek az első amerikai offshore szélerőmű megépítéséről


Döntöttek az első amerikai offshore szélerőmű megépítéséről

E-mail Nyomtatás PDF

Döntöttek az első amerikai offshore szélerőmű megépítésérőlAz USA belépésével hamarosan globálissá válik az eddigi európai offshore szélerőmű ipar, de várhatóan továbbra is az öreg kontinens viszi a prímet.

Az első amerikai offshore szélerőmű megépítéséről hozott kormányhatározat értelmében Cape Cod partjainál épített 130 szélkerék 420 megawattos kapacitása a partvidék és a környező szigetek energiaigényének háromnegyedét fedezi majd. S ez csak az első lépést jelenti abban a sorban, amelynek végén az USA keleti partvidékén, illetve a Nagy Tavak régiójában mintegy féltucat offshore szélerőmű park szolgáltatja majd a tiszta energiát.

A lépés jelentőségét az adja, hogy eddig szinte a teljes offshore kapacitás Európában működött. Kilenc országban 830 turbina évi 2000 megawatt energiát termelt a tavalyi év végén, s az építés is szinte kizárólag európai cégek munkája volt. A piacvezető Nagy-Britannia, ahol a teljes európai kapacitás fele működik.

Az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) számításai szerint Európában mintegy 100 ezer megawatt kapacitású offshore szélerőmű építése van folyamatban. Ezzel a kapacitással az EU energiaigényének tizede lesz majd fedezhető.

Az észak-amerikai kontinensen Kanadáé az elsőség, hiszen április elején az Ontario Energiahatóság bejelentette egy offshore szélerőműpark építését.

Kínában 2008-ban kezdték az első hasonló beruházást. A 100 megawattos Shanghai East Sea Bridge nevű offshore szélerőműpark a világkiállítás idején kezdte meg az áramtermelést. A tervek szerint további négy hasonló erőművet építenek, két 300 és két 200 megawatt kapacitásút.

A másik hatalmas ázsiai ország, India is erőteljesen érdeklődik a technológia iránt, hiszen hatalmas tengerparti területei vannak, amelyek tökéletesen alkalmasak lennének szélerőmű építésre.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*