2018. Január 20. 0:15

Frissitve04:17:07 AM GMT


FAQ Szélerőművek Európa vezeti az offshore szélenergia ipart


Európa vezeti az offshore szélenergia ipart

E-mail Nyomtatás PDF

Európa vezeti az offshore szélenergia ipartKilenc európai ország 39 szélfarmjában 830 szélkerék összesen 2063 megawatt kapacitással termel áramot az öreg kontinens elektromos hálózatába.

A Mexikói-öbölben felrobbant Deepwater Horizon fúrótorony szerencsétlenség óta ismét előtérbe került a megújuló energia használata. A környezetet nem terhelő technológiák közül egyre nagyobb a jelentősége az offshore szélerőműveknek, amelyek a folyamatos légmozgásnak köszönhetően, szinte állandóan termelik az elektromos áramot.

– Jelenleg Európa kilenc országának parti vizeiben 39 szélfarmon 830 szélkerék 2063 megawatt kapacitással dolgozik, de további 17 szélfarm építése van folyamatban. Ezek üzembeállításukat követően újabb 3500 megawattnyi kapacitással segítik majd az öreg kontinens energiaigényeinek kielégítését – derül ki az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) adataiból.

A szervezet tájékoztatása szerint további 52 szélerőműpark építése várható összesen 16 ezer megawatt teljesítménnyel, s ezeknek mintegy fele Németországban létesül majd. Még imponálóbb fejlődést látunk, ha a növekedés ütemét nézzük, hiszen tavaly 54 százalékos, idén pedig várhatóan 78 százalékos bővülést mutatnak a számok.

2020-ra 230 gigawatt – ezen belül 40 gigawatt offshore – szélenergia kapacitással számol a szervezet, tíz évvel később pedig már 150 gigawattnyi offshore szélenergiát szeretnének termelni. Ha az EWEA tervei valóra válnak, Európa teljes elektromos áram igényének tizedét termelik majd a szélerőművek, s ezzel évi 200 millió tonna szén-dioxid levegőbe bocsátását teszik fölöslegessé.

Ahhoz, hogy mindez valósággá válhasson, a kapcsolódó létesítmények jelentős fejlesztésére is szükség lesz az elkövetkező évtizedben. Így tengeralatti kábeleket kell fektetni, illetve modern hálózatokat, hálózatirányító eszközöket kell telepíteni, hogy fogadni tudják a termelt energiát.

Úgy látszik, az európai példa ragadós, hiszen az USA és Kína is jelentős szélenergetikai fejlesztésekbe fognak.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*