2018. Május 20. 18:02

Frissitve04:17:07 AM GMT


FAQ Szélerőművek A kormány a szélenergia-engedélyezés egyszerűsítését tervezi


A kormány a szélenergia-engedélyezés egyszerűsítését tervezi

E-mail Nyomtatás PDF

A kormány a szélenergia-engedélyezés egyszerűsítését terveziA hálózati csatlakozás, az engedélyezés időtartama és költsége a fő akadálya a szélenergia hasznosításának Magyarországon – derült ki egy tegnapi tanácskozáson.

A szélerőművek hálózatra csatlakozási engedélyéhez szükséges hosszú idő és a magas költség jelenti az egyik fő akadályt a szélenergetikai fejlesztések útjában Magyarországon – hangzott el az Európai Szélenergia Társaság (European Wind Energy Association - EWEA) és a Magyar Szélenergia Társaság (MSZET) mai budapesti konferenciáján. A hálózatra csatlakozás folyamata átlagosan 45 hónapot vesz igénybe, és a teljes projekt költségeinek több mint tíz százalékát kell a csatlakozási engedélyre fordítani. Az új kormány új terveket ígér annak érdekében, hogy Magyarország elérje a 2020-ra kitűzött megújulóenergia-hasznosítási célokat.

– Nem kizárólag a magas költség és a hosszú várakozási idő jelenti a problémát – mondta Jacopo Moccia, az EWEA jogi tanácsadója, aki hozzátette: a befektetőket visszatartja a kötelező ügyintézési határidők hiánya, a nem megfelelő hálózati kapacitás és az engedélyezés folyamatainak átláthatatlansága is. Változtatni kell ahhoz, hogy Magyarország elérje 2020-ra kitűzött megújuló energia céljait.

– Magyarországnak 2020-ra teljes energiafogyasztás 13 százalékát megújuló energiaforrásból kell fedeznie, és az új kormányzat ezt a célt meg is szeretné haladni – hangsúlyozta Olajos Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium energia és klímapolitikai helyettes államtitkára a mai rendezvényen. – A célunk az, hogy új munkahelyeket teremtsünk, csökkentsük az energiafüggőséget és támogassuk a vidékfejlesztést, amihez a megújuló energiaforrások eszközt és lehetőséget teremtenek.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a 2020-as célok eléréséhez beruházásokra, és ezek négyötödéhez magánbefektetőkre van szükség. Ezek megvalósítása megfelelő feltételeket igényel: forrásokat, hálózatfejlesztést, kedvező szabályozási környezet kialakítását. Ez utóbbi  megteremtésén az új kormány már dolgozik.

– Büszke leszek arra, ha 2014-ben bejelenthetjük, hogy a beépített szélerőmű teljesítmény négyszeresére emelkedett – foglalta össze Olajos Péter.

Az eseményről az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) honlapja is tudósít.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*