2018. Február 22. 21:19

Frissitve04:17:07 AM GMT


FAQ Szélerőművek Nem a szélerőművek miatt drága az áram


Nem a szélerőművek miatt drága az áram

E-mail Nyomtatás PDF

Nem a szélerőművek miatt drága az áramA magyarországi szélerőművek működése mindössze 9 fillérrel drágítja kilowattóránként a villamos áram árát, állítja a Magyar Szélenergia Társaság (MSZT).

A Magyar Szélenergia Társaság számos sajtóhírt cáfolva közleményben adta hírül, hogy nem a kötelező átvételi rendszerben átvett, szélenergiával termelt áram miatt drága az áram. A Magyar Energia Hivatal (MEH) „Az átvételi kötelezettség keretében megvalósult villamosenergia – értékesítés főbb mutatói 2009. évben” című publikációjára hivatkozva az MSZT úgy kalkulál, hogy kilowattóránként mindössze 9 fillérrel drágítja az elektromos áram árát a hazai szélerőműveknek juttatott támogatás. Ezek az erőművek azonban közel 210 ezer tonna szén-dioxidtól kímélik meg a környezetet, miközben 300 millió kilowattóra energiát termelnek.

Amennyiben megvalósul a nem régiben meghirdetett 410 megawattnyi új szélerőmű kapacitás, úgy 200 milliárd forint munkához jutna a tönk szélén álló magyar építőipar, s a finanszírozó bankrendszeren keresztül jelentős adóbevételekhez jutna a költségvetés is. Amennyiben ez a kapacitás teljes egészében működne, úgy további 630 ezer tonna szén-dioxid kibocsátástól szabadulna meg az ország, s kilowattóránként újabb 23 fillérrel drágulna az áram. Vagyis a teljes magyar szélenergia ipar számára nyújtott támogatás akkora mértékben emelné meg a villamos energia árát, mint amennyit az áramfogyasztók tavaly szénfillérben (30 fillér) kifizettek a Vértesi Erőmű Zrt. és a márkushegyi szénkitermelés fenntartására.

Forrás: Magyar Szélenergia SzövetségHozzászólások (1)
KÉRDÉS
1 2011. március 28. hétfő, 17:22
NAGY LAJOS
HOL IS VAN AZ A TETŐBE SIMÚLÓ SZÉLERŐMŰ,AMI A HÁZTETŐKRE IS FEL LEHET SZERELNI??????????MINDENKI CSAK HALGAT MINT SZ.....A FŰBEN,SEHOL SEMMILYEN TÁJÉKOZTATÁST NEM KAPÚNK CSAK A SOK LEÍRÁST,HOGY ILYEN MEG OLYAN DOLGOK VANNAK,DE SEHOL SEMMI,HOGY EGYÁLTALÁN,HOL?????????LEHETNE MEGVENNI????????,,,ERRŐL MEG ENNYIT.......ÖTÖDJÉRE KÉRDEZEM MEG,HOL VAN????MELYIK BOLTBAN?CSAK A MAGYAROK NEM ÁRÚLJÁK??? SZÉPNAPOT AZ ILLETÉKESEKNEK,LEGALÁBB OLYAT MINT NEKŰNK VAN A SZÁMLA FIZETÉSKOR A NYUGDÍJBÓL...HA VÉLETLENŰL KI TELIK BELŐLE,MERT MI MÉG LOPNI SEM TUDÚNK MINT EGYESEK....... ÜDV NAGY LAJOS... NYUGDÍJAS

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*