2018. Április 22. 22:17

Frissitve04:17:07 AM GMT


FAQ Szélerőművek A Magyar Szélenergia Társaság tiltakozik az átvételi ár csökkentése ellen


A Magyar Szélenergia Társaság tiltakozik az átvételi ár csökkentése ellen

E-mail Nyomtatás PDF

A Magyar Szélenergia Társaság tiltakozik az átévetli ár csökkentése ellenLehetetlen helyzetbe hozza a hazai szélerőműveket Lázár János javaslata, amellyel idén 25, jövőre pedig 35 százalékkal csökkentenék a kötelező átvételi rendszerben átvett megújuló energia árát – állítja a Magyar Szélenergia Társaság.

A jelenleg hazánkban működő szélerőművek építői a jelenleg érvényben lévő támogatási rendszerre számítva döntöttek a beruházás mellett, ezért a két lépésben történő átvételi árcsökkentés lehetetlenné teszi működésüket – áll az országgyűlés illetékes bizottságához címzett levélben. A szélenergia szövetség arra is fölhívja a figyelmet, hogy a jelentős részben devizahitelből finanszírozott beruházások számára már eddig is komoly nehézséget okozott a forint gyöngülése, amit tovább súlyosbítana a tervezett változtatás. A javaslat elfogadásával meginogna a beruházók gazdasági stabilitásba vetett bizalma.

– Az Új Széchenyi Terv és Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terve a megújuló energiaforrások arányának jelentős növelését helyezte kilátásba, ami a Magyar Szélenergia Társaság álláspontja szerint határozottan üdvözlendő lépés. Ugyanakkor az említett módosító törvényjavaslat elfogadása 180 fokos fordulatot jelentene a Kormány fentebb említett hivatalos dokumentumaiban is képviselt megújuló energiapolitikájában, tekintettel arra, hogy ezen célok elérésének alapvető eszköze a megújuló energiaforrásból nyert energiával termelt villamos energia kötelező átvételi rendszere. A fentiekben hivatkozott módosítási javaslat elfogadása, amennyiben az nem csak a KÁT átvételi időszak meghosszabbítását kérő megújuló energiából villamos energiát termelő erőművekre vonatkozna, hanem a KÁT rendszerben működő minden erőműre, akkor nagyon súlyos következményekkel járna a megújuló energia ipar számára és egyúttal veszélyeztetné Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervében vállalt kötelezettségének teljesíthetőségét – fogalmaz a szövetség levele.

Forrás: Magyar Szélenergia TársaságHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*