2018. Május 20. 17:51

Frissitve04:17:07 AM GMT


FAQ Szélerőművek Szélerőmű-parkokból rozsdaerdő?


Szélerőmű-parkokból rozsdaerdő?

E-mail Nyomtatás PDF

Szélerőmű parkokból rozsdaerdő?A svéd energiaügyi hivatal szerint a szélerőmű parkokból könnyen "rozsdaerdők" válhatnak a kivitelezési szabályok módosítása nélkül.

Megkongatta a vészharangot a svéd energiaügyi hivata, mivel Svédországban - és valószínűleg más országokban sem - nem rendelkezik afelől semmi, mi történjék a tönkrement vagy csak gazdaságtalanná vált szélturbinákkal. Jelenleg anélkül létesíthetők szélparkok, hogy a beruházó pénzügyi garanciát vállalna annak lebontására vagy felújítására az élettartam lejárása után. A legrosszabb esetben idővel így akár "rozsdaerdők" is tarkíthatják majd a tájképet.

Egy, az érvényes szabványok szerint átlagos méretűnek tekinthető szélturbina lebontása és hulladékként való hasznosítása a svéd Östgöta Correspondenten regionális lap számításai szerint mintegy 700 ezer svéd koronába (76 723 euró) kerül. A gyártók jelenleg 20-25 évben adják meg a szélturbinák élettartamát.

A svéd állami energiaügyi hivatal szóvivője rámutatott, hogy Svédországban az önkormányzatok semmilyen jogi eszközzel nem rendelkeznek ahhoz, hogy garanciát követelhessenek a létesítmények lebontásának finanszírozására. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra a jelenségre, hogy a szélenergia hasznosításban úttörőnek számító szomszédos Dániában számos sérült szélturbinát a felújításhoz vagy lebontáshoz hiányzó pénzeszközök miatt egyszerűen csak rozsdásodni hagytak a helyén.

Forrás: MTIHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*