2018. Február 21. 16:20

Frissitve04:17:07 AM GMT


FAQ Szélerőművek Magyarország hiába ellenzi az új osztrák szélerőművet?


Magyarország hiába ellenzi az új osztrák szélerőművet?

E-mail Nyomtatás PDF

Magyarország hiába ellenzi az új osztrák szélerőművet?Határozottan ellenzi a magyar kormányzat a tervezett nickelsdorfi szélerőművet, azonban úgy tűnik, érdemben nem tudja befolyásolni a beruházást – jelentett ki Illés Zoltán államtitkár a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.

Kilenc szélkerékből álló parkot telepítene Nickelsdorfba (Miklóshalom) a Vieghofer Windmanagement. Erről tartottak kedden fórumot Mosonszolnokon, ugyanis minthogy a beruházás rendkívül közel van a határhoz, a magyar környezetvédelmi hatóság véleményét is kikérik az osztrák hatóságok.

Gerald Schwentenwein, a befektetői csoport képviselője a tervezett szélerőműpark kapcsán hangsúlyozta, Burgenland tartomány célja, hogy 2013-ra, döntően a szélerőművek segítségével teljesen függetlenül tudja biztosítania saját áramellátását. A fórumon az is elhangzott, hogy a meglévő szakértői vélemények alapján a létesítmény jelentős, elsősorban természetvédelmi jellegű környezeti hatást gyakorolhat a magyar területre is. Az osztrák részről eddig elkészített hatástanulmányt a magyar fél hiányosnak ítélte, mivel nem tartalmazza a magyar oldalon fellelhető madárvilágra gyakorolt hatások elemzését, ezért ennek pótlását kérte.

Török Sándor, Mosonszolnok polgármestere a Kossuth rádiónak elmondta, a határ mentén vannak olyan magyar települések, ahol a természetvédelmi törvények kizárják szélkerekek építését. Az érintett magyar helységek sérelmezik a túlzott szigort, hiszen az osztrák oldalon azt látni, hogy minden egyes községben megvannak a természetvédelmi területek, ugyanakkor lehetőséget adnak az ez irányú fejlesztésekre is, amelyek rendkívül fontos bevételi forrásai lehetnek a településeknek – mondta Török Sándor.

A községi önkormányzat vezetője hozzátette, ha a nemzetközi konzultáció alapján megengedik a nickelsdorfi létesítmény megépítését, akkor a magyar települések is joggal keresik meg a természetvédelmi hatóságokat, hogy a lehatárolt természeti élőhelyeken belül is engedélyezzenek hasonló beruházásokat. Ez a kistelepüléseknek a fejlődés lehetőségét is megadja, és a természetvédelmi követelményeknek is eleget tudnak tenni – mondta Mosonszolnok polgármestere. Török Sándor hozzátette, a környékbeli magyar települések tanulni fognak a nickelsdorfi esetből, lehet, hogy rájuk a kinti építkezés pozitív hatással lesz, és náluk is elveti hasonló beruházások gondolatát.

Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár a 180 percben elmondta, határozottan ellenzi a nickelsdorfi szélerőműpark megépítését. A politikus úgy véli, a határ közvetlen közelében tervezett osztrák beruházás magyar védett területeket veszélyeztet, elsősorban a madárvilágot zavarná. Például a túzok a szélkerekek által szabdalt helyeket elhagyja. A kormány a megújuló energiát ugyan támogatja, de a faji sokszínűség elsőbbséget élvez – tette hozzá az államtitkár.

Forrás: Kossuth RádióHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*