2018. Január 16. 10:35

Frissitve04:17:07 AM GMT


FAQ Szélerőművek Hajtómű nélküli generátorok szélerőművekhez


Hajtómű nélküli generátorok szélerőművekhez

E-mail Nyomtatás PDF

Hajtómű nélküli generátorok szélerőművekhez ( Kép: gettyone.com )A szélerőművek igényei szerint kialakított speciális, hajtómű nélküli generátorokat gyártanak hamarosan a Siemens szabadkai üzemében, egy 24 millió eurós beruházásnak köszönhetően.

– A klasszikus generátoroknál a propeller és a generátor között létezik egy hajtómű, amelynek az a feladata, hogy megnövelje a fordulatszámot. A szélerőműveknél a propellerek tízszer fordulnak meg egy perc alatt. Igény volt arra, hogy azt az energiát, amelyet a szélerőmű produkál, hajtómű nélkül valósítsa meg, így mi elkészítettünk egy ilyen generátort, vagyis a speciális generátoroknál kihagytuk a hajtóművet – magyarázta Szekula István, a szabadkai Siemens gyár igazgatója a két fajta generátor közötti különbséget.

– Jelen pillanatban ezek a generátorok 6 megawattosak, de erősebb generátorok elkészítésében is gondolkodunk – emelte ki.

A szabadkai Siemens vállalat elsősorban azoknak a generátoroknak a fejlesztését szeretné előremozdítani, amelyek hajtómű nélkül működnek. Ezeket a generátorokat kizárólag kivitelre gyártja a szabadkai gyár. Tavaly szeptemberben kezdték meg Szabadkán a tervezett beruházást. Két év leforgása alatt összesen 24 millió eurót fognak a fejlesztésre fordítani.

A két csarnok mellé megépítettek egy harmadikat is, itt fog helyet kapni az a berendezés, amely a gyártás folyamatában a világ legkorszerűbb technológiáját alkalmazza. A fejlesztés új munkahelyeket is jelent majd.

– Decembertől a mai napig 79 új munkást alkalmaztunk, de további hetven alkalmazott foglalkoztatásán gondolkodunk – emelte ki Tihomir Rajlić, a Siemens Kft. szerbiai képviseletének főigazgatója.

– A Siemens vállalat úgy döntött, hogy a generátorok gyártása egyedül Szabadkán történjen, vagyis az anyavállalat bizalmát élvezzük. Ezúttal tulajdonképpen a gyártási programot bővítjük. Ebbe ruház be a vállalat. Két gépet fogunk felállítani. Megközelítőleg egy hónap kell ahhoz, hogy összeállítsák az új gépeket, vagyis két hónap múlva akár be is kapcsolhatjuk azokat is a gyártásba. Az egyik gép egy marógép, amely 1,5 millió euróba kerül. Egy egyedülálló gépről van szó. A másik viszont az alkatrészek előállításában játszik szerepet, és szintén megközelítőleg 1,5 millió euróba kerül – emelte ki Szekula István, majd elemezve a termelést hozzátette:

– Tavaly megközelítőleg összesen 800 egységet gyártottunk, az idén pedig várhatóan kétezer egység gyártását tervezzük. Mintegy 100 millió euró értékű forgalmat valósítottunk meg a tavalyi évben. De volt már olyan évünk, amikor több mint 120 millió euró forgalmunk volt, ezt szeretnénk az idén is elérni – emelte ki a szabadkai igazgató, aki a gyárban tett körsétánk során elmagyarázta, hogy már most is készítenek speciális, hajtómű nélküli generátorokat, ám az új gépekkel jelentősen megnő a kapacitásuk.

Forrás: Magyar SzóHozzászólások (4)
erdeklodes generator vasarlasra
4 2015. december 07. hétfő, 03:13
Csecsei Istvan
Szuksegunk lenne kisebb, kulonbozo teljesitmenyu, hajtomu nelkuli generatorokra(10 kw-tol 1Megaig). A generatoroknak EU szabvanyosaknak kell lenniuk, alkalmasaknak kell lenni a halozati cdatlakozasra kis es kozepfeszultsegen. Kerek egy szemelyes konzultacios lehetoseget
erdeklodes generator vasarlasra
3 2015. december 07. hétfő, 03:10
Csecsei Istvan
Szuksegunk lenne kisebb, kulonbozo teljesitmenyu, hajtomu nelkuli generatorokra(10 kw-tol 1Megaig). A generatoroknak EU szabvanyosaknak kell lenniuk, alkalmasaknak kell lenni a halozati cdatlakozasra kis es kozepfeszultsegen. Kerek egy szemelyes konzultacios lehetoseget
újtipusu vízi erőmű,és házi energiaforrás generátora
2 2014. június 01. vasárnap, 08:54
Nagy József
Kérem nézze meg a filmeket.Ehhez keresünk generátorokat.
http://www.nagyenergiaprojekt.hupont.hu/
Teljesen új energiaforrás a hajó,amit energiatermelésre lehet használni.Ebbe a fordulat tartományba tartozik értelem szerűen.Mivel a g, a nehézségi gyorsulás az energiaforrása.
tájékozodás
1 2012. július 30. hétfő, 16:58
Bodnar Jozsef
Tisztelt Szekula István kérdésem a következő , önök támogatnának e új elv alapján működő szélerőművet, mely a nagy szélsebességet birja, és sokkal nagyobb fordulatszámon működik ? Várom megtisztelő véleményét.

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*