2018. Május 22. 23:21

Frissitve04:17:07 AM GMT


Földenergia Geotermikus energia A Magma sikeresen tesztelte Soda-tavi geotermikus kútját


A Magma sikeresen tesztelte Soda-tavi geotermikus kútját

A Magma sikeresen tesztelte Soda-tavi geotermikus kútjátA Magma Energy tegnap bejelentette, hogy sikeresen befejezte a Soda-tónál fúrt geotermikus kútjának tesztelését. Várakozásaik szerint a kút hozama nettó 3 megawatt lesz, amikor üzembe állítják az erőmű turbináit.

A most tesztelt kút csövezése tavaly júniusban kezdődött, s a mező optimalizálása decemberben fejeződött be. A teszteredmények szerint a kút percenként mintegy 4500 liter, 196 fokos forró gőzt képes felszínre hozni.

A kútnak a tavaly szeptember-október során korszerűsített Soda-tavi erőműhöz való csatlakoztatása jelenleg zajlik. A néhány hónapja végrehajtott bővítés során újabb 1 megawattal növelték a létesítmény kimenő energia kapacitását. Az erőmű névleges kapacitása egyébként 23 megawatt, és a fejlesztők reményei szerint ennek 90-95 százaléka valóban ki is aknázható.

Az igen magas hőmérséklet miatt speciális, az olaj- és gáziparban használatos úgynevezett deflagrációs technológiát kellett alkalmazni, ami most először történt geotermikus erőmű esetében.

– Jelenleg a Soda-tavi erőmű kapacitásának 11-ről 23 megawattra történő emelését célzó fejlesztés felénél járunk, s reményeink szerint idén márciusra elérhetjük a maximális kapacitás kihasználtságot – jelentette ki a beruházás kapcsán Andrea Zaradic a Magma alelnöke.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*