2018. Május 21. 5:02

Frissitve04:17:07 AM GMT


Földenergia Geotermikus energia Geotermikus hő a győri távhőszolgáltatásban


Geotermikus hő a győri távhőszolgáltatásban

A geotermikus hőenergia rendszerbe állításával közel hatmillió köbméterrel csökkent a győri távfűtés földgázfelhasználása és közel 11 ezer tonnával a széndioxid

kibocsátás.Tizenöt évre szóló szerződést kötött a geotermikus hőenergia szállítására és átvételére a PannErgy Nyrt. száz százalékos tulajdonú leányvállalata, az Arrabona Geotermia Kft. a Győr-Szol Zrt-vel. A szerződés lényege, hogy a társaság geotermikus forrásból látja el hőenergiával a győri távhőrendszert.Borkai Zsolt polgármester az ünnepélyes aláíráson elmondta, az önkormányzat a beruházásai során maximálisan figyel a környezetvédelmi szempontokra, és erre a magatartásra fel is hívja a figyelmet, éppen ezért lesz a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál is zöld olimpia. Hozzátette, ezért tartja fontosnak a város, hogy éljen a megújuló energiaforrások biztosította lehetőségekkel, a geotermikus hőenergia felhasználásával a győri távhőszolgáltatásban. Hozzátette, ezzel a lépéssel Győr a fenntartható fejlődés útján halad tovább.

Sági Géza a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója számadatokkal is érzékeltette a projekt jelentősségét. A tervezett hőmennyiség átvételével közel hatmillió köbméterrel csökken a győri távfűtés földgázfelhasználása és közel 11 ezer tonnával a széndioxid kibocsátás. A 15 évre szóló szerződés alapján az átvételre szánt hőmennyiség a fogyasztók felé kiadott hő 14 százaléka.

Tóth Péter a PannErgy Nyrt. vezérigazgatója hozzátette, ez a hőenergia éves szinten 180 ezer gigajoule-t jelent, az első betáplálásra pedig a 2015-16-os fűtési szezonban kerülhet sor. A termelő és a visszasajtoló hőkutak Pér térségében létesülnek, innen érkeznek majd a Győr-Szol rendszerébe.

Németh Zoltán a projekt koordinátora hangsúlyozta, a mai nap egy mérföldkő a város életében. A geotermikus energia ráadásul talán a legjobb a megújuló energiaforrások közül, hiszen míg a nap, a szél, vagy a víz energiája hektikus lehet, a föld hőjére ez nem mondható el. Ami különösen fontos, hogy sem káros anyag kibocsátás, sem pedig hulladék anyag nem keletkezik. Kiemelte, ezzel a Magyarországon tapasztalható csökkenő mértékű széndioxid kibocsátáshoz városunk is hozzá tud járulni.

A szerződést Szabó Valéria az Arrabona Geotermia Kft. ügyvezetője és Sági Géza a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója látta el kézjegyével.

 

Forrás:gyorplusz.huHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*