2018. Március 17. 5:09

Frissitve04:17:07 AM GMT


Földenergia Geotermikus energia A vártnál nagyobb hozamú a PannErgy szentlőrinci geotermikus kútja


A vártnál nagyobb hozamú a PannErgy szentlőrinci geotermikus kútja

A vártnál nagyobb hozamú a PannErgy szentlőrinci geotermikus kútjaA PannErgy szeptember 7-iki bejelentéségen szereplő értékeknél kedvezőbbek a szentlőrinci geotermikus kút paraméterei. A nagyobb hozam és a magasabb talphőmérséklet következtében a kút hőteljesítménye a korábbi 4 megawatt helyett 5 megawatt – derül ki a cég közleményéből.

A legfrissebb adatok szerint a kút talphőmérséklete 93,7 Celsius-fok a korábban jelzett 90,7-del szemben, s így a kinyerhető víz hőmérséklete is eléri a 85-86 Celsius-fokot. Az előzetes teszteredmények a hozam tekintetében is jelentős növekedést jeleznek: a szeptemberben becsült 1150 liter/perccel szemben ma már percenként 1500 liter vízzel számolnak a szakértők. Ezen tényezők változásának köszönhetően a korábbi 4 megawattos hőteljesítménnyel szemben 5 megawattról beszélnek a cég vezetői.

A vállalat irányítói azzal számolnak, hogy – figyelembe véve a környék hőmérsékleti viszonyait – a kút kiaknázásával értékesíthető évi hőmennyiség 50-55 ezer gigajoule, ami jelentősen meghaladja a szentlőrinci távhő piac és a környék intézményeinek 30-35 ezer gigajoulnyi igényeit.

A Szentlőrinci Geotermia Zrt. már megkezdte a tárgyalásokat a településsel egy hosszabb távú hőbeszerzési szerződés megkötésére, s egyúttal beadta vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó kérelmét az illetékes hatóságoknak.


Címkék

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*