2018. Április 26. 16:59

Frissitve04:17:07 AM GMT


Földenergia Geotermikus energia Sikeres a PannErgy szentlőrinci kútfúrása


Sikeres a PannErgy szentlőrinci kútfúrása

A PannErgy Nyrt. a Baranya megyei Szentlőrincen forró vizet talált. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján megjelent közlemény szerint geotermikus kútfúrás eredménye igazolta a cég előzetes várakozásait.

Ahogy az a geofizikai mérések és az előzetes tesztek alapján várható volt, 1620–1790 méteres mélységben, hozzávetőlegesen 80 Celsius fokos, percenként 1150 litert meghaladó hozamú forró vizet találtak a cég szakemberei. A most föltárt forró vízkincs mintegy 4 megawatt maximális hőteljesítménynek felel meg.

A PannErgy Nyrt. idén áprilisban kezdte meg első geotermikus kútjának fúrását Szentlőrinc városa mellett. Már a fúrás kezdetekor világos volt a cég szakemberei előtt, hogy a cég portfoliójának legkockázatosabb projektjéről van szó, ugyanis az igen bonyolult geológiai szerkezet teljesen új feltárási megközelítést követelt. A geológiai anomáliák mellett a gépek és berendezések többszöri meghibásodása is hátráltatta a munkálatokat, ezért a vártnál hosszabb ideig tartott a fúrás.

A cég szakemberei szerint a mostan fúrás során szerzett új tapasztalatokat a jövőbeli hővízkincs feltárásánál is hasznosítani tudják a Kárpát-medence geotermikus adottságainak kiaknázása során.

A végleges tesztek és mérések az elkövetkező néhány hét során zajlanak majd.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*