2018. Március 18. 10:20

Frissitve04:17:07 AM GMT


Földenergia Geotermikus energia A hódmezővásárhelyi geotermikus közműrendszer


A hódmezővásárhelyi geotermikus közműrendszer


A hódmezővásárhelyi geotermikus közműrendszerÉvi 4-4,5 millió köbméter földgáz elégetését teszi fölöslegessé az a geotermikus beruházás, amely 2800 lakás és tíz intézmény számára ad meleget Hódmezővásárhelyen.


A beruházás eredményeként egyrészt az 1000-1300 méter mélyről származó 43-45 Celsius-fokos hévíz felhasználásával váltották ki a helyi távfűtőművekben a használati meleg víz előállítást, másrészt pedig a 2000-3000 méterről föltörő 80-86 Celsius-fokos forró vízzel biztosítják a fűtéshez szükséges meleget.

A hat-hét éves megtérülési idővel számoló fejlesztés várható élettartama 50-70 év, s beindulásával a használati meleg víz előállítása alig 15-20 százaléka a korábbinak, míg a fűtési önköltség is csak 30-35 százaléka a földgázalapúnak.

Az így kialakított közműrendszerben földalatti szigetelt vezetéken szállítják a felhasználás helyére a meleg, illetve forró vizet, s azzal kötik össze a város négy szigetüzemű távhőrendszerrel lakótelepét, illetve intézményeit. Az évi 170 ezer köbméternyi használati meleg víz biztosításával mintegy 23 terajoule földgáz elégetését spórolják meg.

A fűtési rendszer sajátossága, hogy a távfűtő művekbe érkező forró vízzel egyrészt a használati meleg víz cirkulációs veszteségeit pótolják, másrészt döntő szerepe van a fűtési energia biztosításában. A cirkuláló meleg víz útját úgy alakították ki, hogy az egyik kör végpontja az uszoda nyitott medencéjének 27 Celsius-fokos vizét tartja melegen, a másik pedig a fedett uszoda 3,2 megawattnyi hőigényének biztosítása után még az uszoda körüli járdák jégmentesítését is elvégzi. Az új fűtési rendszer évi 110-120 terawattnyi energiával járul hozzá a város hőigényéhez.

A beruházás összességében évi 4-4,5 millió köbméter gáz elégetését teszi fölöslegessé, s megvalósulásával már jelenleg is 82-83 százalékban földhőből biztosítják a meleget a távfűtött lakásokban. A panelprogram befejeződésével pedig teljes egészében képesek lesznek a helyben termelt geotermikus energiából megoldani a lakások fűtését.
A Kurunczi Mihály tollából megjelent írás eredeti változata a Magyar Termálenergia Társaság honlapján olvasható.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*