2018. Április 27. 2:22

Frissitve04:17:07 AM GMT


Földenergia Geotermikus energia A Google támogatásával csökkentik a geotermikus kútfúrás költségeit


A Google támogatásával csökkentik a geotermikus kútfúrás költségeit

A Google támogatásával csökkentik a geotermikus kútfúrás költségeitRepülőgép hajtóművekkel forradalmasítják a geotermikus kútfúrás technológiáját, s ezzel jelentősen csökkentik a költségeket a Potter Drilling szakemberei.

A geotermikus kútfúrás menete igencsak hasonlít a kőolaj és földgázbányászat esetében alkalmazott módszerre. Ez utóbbi esetben a talaj, illetve a kőzet keménységéhez igazodó fúrófejjel és sebességgel halad a fúrófej, miközben vízzel vagy iszappal segítik a törmelék felszínre kerülését, illetve hűtik a fúrófejet.

Ettől csak abban az esetben térnek el, ha a forró gőzzel teli medencébe jutnak. Ebben az esetben a fúrás utolsó fázisában nagynyomású levegővel tisztítják meg a furatot az iszap és egyéb szennyeződésektől, s így biztosítják a gőz felszínre jutásához szükséges utat. A kőolajfúrások megkezdése óta alkalmazott módszer drága, veszélyes, ráadásul nagy a környezetszennyezés esélye.

Sokkal hatékonyabb a „spallation” néven ismert módszer, amelyet korábban csak felszínközeli fúrásoknál alkalmaztak, amikor töredezett kőzetet kellett „megfúrni”. Lényege, hogy repülőgép-hajtóművel fölmelegített nagynyomású levegővel törték össze, s hozták felszínre a kőzetet.

A módszert, annak továbbfejlesztésével most mélyebb fúrások esetében is tudják alkalmazni, de a levegő helyett vizet alkalmaznak hordozóanyagként. Ezzel nem csupán a drága és törékeny fúrófejet tudják megspórolni, de gyorsabban is haladnak, mint a hagyományos fúrás esetén: 9 méter/óra a 3 méter/órával szemben.

A Google által finanszírozott tökéletesített módszer a legváltozatosabb környezetben is használható – hangsúlyozta az új fúrási technológia élharcosa, a Potter Drilling.
A cég az elmúlt másfél évben számos fúrást végzett a technológiával, hogy bizonyítsa előnyeit. Az alapelv, hogy hő hatására eltérő mértékben tágulnak a kőzetek, s így megroppannak, majd összetörnek, s így már csak felszínre kell hozni a maradványokat.

Miután a geotermikus energia a legkevésbé környezetkárosító a megújuló energiafajták közül – nem is beszélve a fosszilis energiahordozókról –, s elterjedését eddig a magas költségek gátolták, a módszer kifejlesztői a geotermikus erőművek elterjedését remélik találmányuktól.

Forrás: renewableenergyworld.comHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*