2018. Május 22. 5:53

Frissitve04:17:07 AM GMT


Földenergia Geotermikus energia Az amerikai energetikai tárca támogatja a geotermikus energiakutatást és projekteket


Az amerikai energetikai tárca támogatja a geotermikus energiakutatást és projekteket

Az amerikai energetikai tárca támogatja a geotermikus energiakutatást és projekteketAz energiahivatal elnöke, Steven Chu a napokban jelentette be, hogy a minisztérium 98,5 millió dollár értékű hitelgaranciával támogatja a Nevada Geotermikus Energia Társaság tevékenységét.

A cég által a dél-kelet nevadai Humboldt megyébe tervezet geotermikus erőmű 49,5 megawatt teljesítményű lesz. Az elképzelések szerint a beruházást a John Hancock Pénzügyi Szolgáltató finanszírozza, s a teljes beruházási összeg 80 százalékára vállal garanciát az energiaügyi tárca (DOE).

Chu szavai szerint a geotermikus energiatermelés vezető hatalma az USA, 3 ezer megawatt fölötti kapacitással, s a nevadai Blue Mountain beruházás csak egyike a DOE által támogatott beruházásoknak. Az energetikai tárca a múlt héten szavazott meg 102,2 millió dolláros kormánygaranciát a 22 megawatt kapacitású dél-kelet oregoni Malheur megyébe tervezett US Geothermal beruházásnak. A várakozások szerint az erőmű két év múlva kezdi meg az áramtermelést.

A tervezett erőmű az alacsonyabb hőmérsékletű vizet használó kétkörös rendszert használja, amely a hagyományos geotermikus erőműveknél hatékonyabban használja föl a föld melegét elektromos áram termelésére.
Az amúgy sem olcsó energiatermelésen belül is kifejezetten drága egy geotermikus erőmű beruházás, hiszen csak az áramtermelés elindításához 30-40 millió dollárra van szükség. Kutanként több millió dollárra rúg a fúrás költsége, s nem minden kút termel hosszú ideig áramot.

A magas beruházási költségek ellenére a szakemberek alvó óriásként emlegetik a geotermikus energiatermelést: két évvel ezelőtt Kalifornia áramtermelésének 4,5 százalékát adták a geotermikus erőművek, s az egyre újabb és újabb technológiákkal kiaknázhatók lesz az USA nyugati vidékein és Hawaiiban is a földenergiája.

Hogy az amerikai energetikai kormányzat komolyan gondolja a geotermikus energia fejlesztését, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a múlt hónapban 20 millió dollárt szavazott meg geotermikus kutatásokra. Így például az olyan nem hagyományos technológiák fejlesztésére szánnak pénzt, mint az alacsony hőmérsékletű, valamint az olaj- és gázkutak geotermikus hőhasznosítása, illetve a magas nyomású technológiák kifejlesztése.

De nemcsak a kormány szán komoly összeget a geotermikus fejlesztésekre, hiszen a közelmúltban Google is beszállt a geotermikus üzletbe.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*