2018. Április 26. 17:18

Frissitve04:17:07 AM GMT


Földenergia Geotermikus energia Felülmúlta a várakozásokat a PannErgy miskolci geotermikus kútfúrása


Felülmúlta a várakozásokat a PannErgy miskolci geotermikus kútfúrása

Felülmúlta a várakozásokat a PannErgy miskolci geotermikus kútfúrásaA korábbinál magasabb hőmérsékletű, s a várakozásokat háromszorosan meghaladó vízhozamú a PannErgy miskolc-pályi kútja.

Perceként 4200-5400 liter, 110-120 Celsius-fokos forró víz fakad 2270-2310 méteres mélységben – áll a geotermikus energiahasznosítással foglalkozó vállalat hétfői bejelentésében. – Az eredmény a hozam tekintetében mintegy háromszorosan múlja fölül a korábbi várakozásokat, s miután a felszínre törő víz hőmérséklete is magasabb a vártnál, a korábbi tervekben szereplő hét kút helyett öt – két termelő és három visszasajtoló – is elég lesz a miskolci hőigények kielégítésére, ráadásul villamos energia előállítására is lehetőség nyílik.

A kevesebb kút egyben azt is jelenti, hogy mintegy ötödével alacsonyabb lesz a beruházás költsége. A részletes tesztelés, illetve az eredmények elemzése az elkövetkező hetek feladat lesz.

A most mért értékek azt jelentik, hogy – 110 Celsius-fokról 55 fokra történő hőleadással számolva – egy kút 16-19 megawattos kapacitással rendelkezik. A két kút összteljesítményét 35 megawattal számolva ez évi 410 ezer gigajoule hőenergiát jelent. Miután a PannErgy évi 300 ezer gigajoule maximális hőmennyiség értékesítésére szerződött a Miskolci Hőszolgáltató Kft.-val, ez bőven elegendő az igények kielégítésére.

A miskolci lakások és közintézmények hőigényeinek kielégítését követően az 55 fokos vizet 25 fokra hűtve további 210 ezer gigajoule-nyi hőenergia nyerhető, amelyet raktárak, üvegházak fűtésére lehet majd használni.

Az előzetes számítások szerint jövőre 650-850 millió, 2012-ben pedig hozzávetőlegesen egy milliárd forint adózás előtti nyereséget termelhet a beruházás. Ezt fejelhetik meg a nyári időszak 3 megawattos elektromos áram termelésével, amelynek adózási előtti eredménye várhatóan 300 millió forint lesz.

Forrás: PannErgyHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*