2018. Április 26. 17:08

Frissitve04:17:07 AM GMT


Földenergia Geotermikus energia Geotermális energiával olcsóbb a távhő


Geotermális energiával olcsóbb a távhő

 

Geotermális energiával olcsóbb a távhőA korábbinál gazdaságosabbá válhat a városi távhőellátáseotermális energia felhasználásával, és akár 20 százalékos költségcsökkentés is elérhető - közölte az EU-FIRE Kft.

A cég rendezvénysorozatot indít a geotermális energián alapuló távhőellátásról. Elsőként októberben Kecskeméten, majd Szolnokon kerül sor a kerekasztal megbeszélésre, amelyen asztalhoz ülnek a meghívott városok polgármesterei, a városgazdálkodási bizottságok vezetői, az energiaellátásért felelős szakemberek és a geotermális energiaszektor meghatározó hazai szereplőjének munkatársai.

A találkozók résztvevői az új megoldás teljes műszaki hátterével, a megvalósítás pénzügyi és jogi, illetve pályázati lehetőségeivel is megismerkedhetnek, amikor ismertetik velük az eddigi projektek során szerzett  tapasztalatokat. De a megbeszéléseken szóba kerülnek a 2012 tavaszán befejeződő csongrádi geotermális rendszer korszerűsítésével kapcsolatos ismeretek is, és képet kapnak a kecskeméti elképzelésekről is.
A városi távhőszolgáltatók Magyarországon jellemzően földgázt használnak a fűtés és a használati melegvíz előállítására, ezért a földgáz világpiaci árának növekedése egyúttal a lakosság, a közintézmények és a vállalkozások kiadásainak növekedését eredményezi.

Az EU-FIRE által ajánlott megújuló energiaforrás kiváltója lehet a földgáznak: a meglévő városi távhőellátó rendszereket a fejlesztés eredményeként egy geotermális energia felhasználásával működtetett hőközpont szolgálná ki. A geotermikus kaszkádrendszerben termelődő termálvíz a távfűtésen túl a helyi uszodák és fürdők melegvíz igényének kielégítésére, mezőgazdasági létesítmények fűtésére és terményszárításra, valamint igény esetén utak, járdák jégmentesítésére egyaránt használható.

Ezzel a megoldással a város, a lakosság, a vállalkozások kiadásai is csökkennének a cég szerint. A helyi, saját energiaforrások használatával jelentősen csökken, akár meg is szűnhet az importfüggőség, ami nagyfokú ellátásbiztonságot és energiafüggetlenséget eredményez. A megújuló energiafelhasználásnak egyéb előnyei is vannak, a földgáz kiváltása miatt az üvegházhatású gázok kibocsátása csökken, ami a kvótaeladások úján komoly bevételeket jelenthet az államháztartás számára - közölte a cég.

Forrás: MTIHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*