2018. Március 22. 13:00

Frissitve04:17:07 AM GMT


Gazdaság Üzlet Az energiabiztonság közös érdekünk


Az energiabiztonság közös érdekünk

Az energiabiztonság közös érdekünkAz orosz gáz árát az uniós belépési pontokra kellene meghatározni, az pedig uniós belügy lenne, hogy hol mekkora a gáz ára.

Így lehet összefoglalni annak az állásfoglalásnak a lényegét, amelyet ma várhatóan elfogad a Visegrádi Négyek kibővített energiacsúcsa, amelyen az alapítók mellett részt vesz Ausztria, Bosznia, Bulgária, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovénia, valamint Brüsszel, a Nemzetközi Energiaügynökség és az USA megbízottja. Bayer Mihály energiabiztonságért felelős utazó nagykövet a Világgazdaságnak hangsúlyozta, a fenti ármeghatározás nem újdonság, illetve hogy a találkozó célja a közös európai, s azon belül régiós energiapolitika kialakítása a gáz, a villamos energia és az olajfelhasználás területén.

A régió országainak egységes energiarendszerben kell gondolkodniuk az utóbbi évek gázmizériái miatt, de piaci, versenyélénkítési megfontolásból is – fejtett ki a lapnak a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója. Hegedűs Miklós szerint javítaná az energiabiztonságot, ha több típusú és többféle méretű szereplő működne a piacon. A nemzeti piacok nem adnak lehetőséget az energiapiac bővítésére, a regionális energiarendszer kialakítását pedig az eltérő szabályozási környezet, a vezetékekhez való eltérő elérési mód akadályozza. Ezekben a kérdésekben kellene előrelépni a mai csúcson.

A szakértő az orosz gáztól való függőséget annak kétségtelen ténye mellett túldimenzionáltnak tartja, hiszen kölcsönös a függés, az uniónak szüksége van az orosz gázra, az oroszok pedig tisztában vannak vele, hogy természetes fölvevő piacuk az EU. Ugyanakkor arra is fölhívta a figyelmet, hogy nem szerencsés, ha felhasználók sora van egy-egy csőre fölfűzve.
Hegedűs Miklós azt is hangsúlyozta, hogy az energiahatékonyság növelésével, a megújuló energia felhasználásának növelésével, a paksi atomerőmű bővítésével ugyanakkor jelentősen csökkenhet a gázerőművek által termelt elektromos áram iránti igény.

Fónagy János a Fidesz szakpolitikusa a lap kérdésére kifejtette, nem helyeslik további gázüzemű erőművek létesítését, de arra is fölhívta a figyelmet, hogy számos kérdésben egy platformon vannak a kormánypártokkal. Így például, hogy csökkenteni kell a gázkitettségünket, a fajlagos energiafölhasználást, illetve hogy egyben kell tartani az MVM-et és a Mavirt.

Forrás: vg.huHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*