2018. Május 22. 5:54

Frissitve04:17:07 AM GMT


Gazdaság Üzlet Júliusban indul a magyar áramtőzsde


Júliusban indul a magyar áramtőzsde

Júliusban indul a magyar áramtőzsdeRemélhetőleg nem terheli a fogyasztók pénztárcáját a júliustól induló magyar áramtőzsde, hiszen szervezője átláthatóbb árakat ígér – hangzott el a HUPX Zrt. mai workshopján.

A hazánkban júliusban induló új, kereskedelmi rendszer a nyugat-európai tőzsdéken a napokban vezetnek be. Ez, a legmodernebb platform gyorsabb a korábban alkalmazottaknál, s több piac összekapcsolására is alkalmas.

A HUPX Zrt.-t 100%-ban tulajdonló MAVIR ZRt. képviselője, Bertalan Zsolt piacműködtetési és gazdasági vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta: a kezdetektől törekszünk arra, hogy Magyarországon olyan módon jöjjön létre a hazai kínálatot és kereskedelmet élénkítő, az árakat átláthatóbbá tevő áramtőzsde, hogy az ne terhelje a fogyasztók pénztárcáját. Az EPEX Spot-tal történő együttműködésnek köszönhetően nem csupán pénzügyileg született kedvező megoldás, de a legnagyobb kontinentális áramtőzsdeként szerzett tapasztalata garanciát jelent a létrejövő magyar tőzsde színvonalára is.

Jean-François Conil-Lacoste, az EPEX Spot vezérigazgatójának véleménye szerint a HUPX-szel való együttműködésük fontos lépés Európa áramkereskedelmének és az áramtőzsdei funkciók harmonizációjának irányába. Többek között megkönnyíti a régiók közötti ár alapú piac-összekapcsolást (Price Coupling of Regions - PCR).

A workshop legfontosabb eredményének a leendő tőzsde és a partnerei között létrejött intenzív párbeszédet tartották annak a kerekasztal-beszélgetésnek a résztvevői, amely a villamosenergia-iparág jelentős szereplőinek aktív közreműködésével zajlott le. Dr. Kaderják Péter, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) vezetője szerint az áramtőzsde elindítása a piaci hatékonyság növelését szolgálja. Az új áramkereskedési rendszer nyertesei a kis- és középvállalkozások lehetnek, akik az eddigiekhez képest várhatóan hitelesebb árinformációk alapján juthatnak hozzá a működésükhöz szükséges villamos energiához.

Hasonlóan nyilatkozott Hornai Gábor, a Magyar Villamosenergia-kereskedők Egyesülete (MVKE) elnöke is, aki úgy véli, az áramtőzsde két legnagyobb előnye a partnerkockázatok megszűnése és egy megbízható, kiegyensúlyozott piaci árindex kialakulása lehet. 

Az MVM Partner Energiakereskedelmi Zrt. képviselője, Bally Attila elmondta: az MVM a kezdetektől támogatja a szervezett magyar villamosenergia-piac létrejöttét, amelyet a továbbiakban aktív szerepvállalással is segíteni fog. Az MVM Partner szabad kapacitásaival feltétlenül jelen lesz az áramtőzsdén, bár önmagában ez még nyilvánvalóan nem elegendő a likviditás biztosításához.

Záróbeszédében Bakonyi Attila, a Magyar Energia Hivatal képviselője úgy jellemezte a HUPX-et, mint amely „a liberalizált magyar villamosenergia-piac fenntarthatóságához szükséges eszköz”.


Címkék

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*