2018. Május 22. 23:23

Frissitve04:17:07 AM GMT


Gazdaság Üzlet Amerikai-kínai vita a megújuló energiák támogatásáról


Amerikai-kínai vita a megújuló energiák támogatásáról

Amerikai-kínai vita a megújuló energiák támogatásárólAz amerikai acélipari szakszervezet szerint a Kína szabálytalanul támogatja a megújuló energiatermelést, a kínai energiaügyi hivatal vezetője viszont arról beszél, hogy az USA sokkal magasabb támogatást nyújt a megújuló energiaforrások kiaknázásához, mint ők.

Az amerikai vádak szerint a távol-keleti állam a túlságosan magas támogatással megsértette a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályait. Az Obama kormány bejelentette, hogy a panasz nyomán vizsgálatot indít, s szükség esetén a kereskedelmi szervezet elé viszi az ügyet. A kínaiak azonnal visszavágtak, mondván, az amerikai kormány sokkal több pénzt fordít a megújuló energiaforrások támogatására, mint Kína. Szavait nyomatékosítandó arra hívta föl a figyelmet, hogy amíg az amerikai kormány kizárólag az országon belül gyártott napenergia berendezéseket vásárol, addig Kína ötven százalékban importból fedezi hasonló igényeit, s szállítóik között az USA-beli General Electric is ott van.

Ezzel szemben egyes üzleti csoportok azt hangsúlyozzák, hogy a világ legnépesebb országában erőteljesen védik a szélenergiapiacot, s kiemelt pénzekkel támogatják a hazai gyártást.
Amennyiben a WTO egyet ért az amerikai panasszal, úgy az USA-nak lehetősége nyílna arra, hogy a kínai megújuló energia exportot büntetővámokkal lassítsa.

Forrás: Zsenmin ZsipaoHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*