2018. Március 22. 6:55

Frissitve04:17:07 AM GMT


Gazdaság Üzlet A megújuló energia szövetség bírálja a kormány terveit


A megújuló energia szövetség bírálja a kormány terveit

A megújuló energia szövetség bírálja a kormány terveitA Brüsszel által régóta várt megújuló energia nemzeti cselekvési terv (NCST) nincs összhangban a kormány terveivel – mondta el Balogh László a Magyar Megújuló Energia Szövetség (MMESZ) elnöke.

A tavasz óta több formában is megjelent NCST gyenge minőségének egyik oka, hogy a minisztériumokban ülő döntéshozók egy részének nincsenek megfelelő ismeretei a szakmáról, ezért szakszerűtlen a tervezet, s nincs összhangban az ország fölső vezetésének elképzeléseivel. Legalább ilyen fontos hiányosság, hogy a terv összeállításából kimaradtak a szakemberek, illetve a szakmai szövetségek.

A megújuló energia szövetség szakmai hibának tartja, hogy a tervezet szerint a jelenlegi 340-ről száz megawattra csökkentenék a biomassza erőművek áramtermelő teljesítményét, s így kihasználatlan maradna az mintegy 500 ezer hektárnyi terület, amely mezőgazdasági termelésre nem nagyon alkalmas, évek óta parlagon van, viszont kiválóan alkalmas lenne energianövények termesztésére. Ennek a területnek a hasznosítása akár tízezer munkahelyet is teremthetne.

Balogh szerint elhibázott az a kormányzati elképzelés, amely szerint kizárólag hőenergia-termelésre használnák a biomasszát, hiszen a szakemberek szerint a villamos-energia termeléshez kapcsolt energiakinyerés sokkal gazdaságosabb.

A szakember szerint azért lenne kiemelten fontos minden szempontot figyelembe vevő NCST-t leadni az uniónak, mert később ehhez igazítva kell a szabályozási környezetet kialakítani, illetve a forrásokat hozzárendelni, s később ezen igen nehéz lesz módosítani.

Az elnök arra is fölhívta a figyelmet, hogy eddig azért nem sikerült áttörést elérni a területen, mert a hagyományos (gáz- és atomerőműben gondolkodó) energialobbi elnyomta a megújuló energia iparágat. Ez utóbbinak hazai lehetőségei egyébként is korlátozottak: az innovatívnak számító, biomasszát használó hő- és villamosenergia-termelés korszerűtlen kiserőművei találhatók csak nálunk.

Forrás: MMESZHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*