2018. Május 22. 23:15

Frissitve04:17:07 AM GMT


Gazdaság Üzlet Fejlődő terület a létesítménygazdálkodás


Fejlődő terület a létesítménygazdálkodás

altAz ipar jelentős átalakuláson ment keresztül az elmúlt két évtizedben, a multinacionális cégek szerepének felerősödésével új elvárásoknak, működési protolloknak kell megfelelni.

A nemzetgazdaság eddig elhanyagolt, de eredményesen fejleszthető egyik területe a létesítménygazdálkodás szolgáltatási szektor, amely Magyarországon már a GDP 7%-át állítja elő és a foglakoztatásban körülbelül 9-11 %-ot mondhat magáénak. Bár a mamut vállalatok számára kurrens és jelentős gazdasági vonalról van szó, eddig Magyarországon nem volt BSc szintű létesítménygazdálkodási képzés.

 

Az óriási irodaházak több százmilliós költségvetéssel dolgoznak, aminek kezeléséhez magasan képzett szakemberekre van szükség. A Modern Üzleti Tudományok Főiskolája folyamatosan figyeli a külföldi trendeket és hiányképzéseket épít be oktatási struktúrájába. 2011 őszén elindítja a Műszaki Menedzser alapképzése keretében a Létesítménygazdálkodási menedzser képzését, ezáltal egy, a fejlett országokban régóta jelen lévő, a magyar felsőoktatás területéről azonban hiányzó oktatási vonalat valósít meg. A képzés fontosságát támasztja alá, hogy becslések szerint az ágazat évente 1500-2000 Mrd Ft hozzáadott értéket termel, és mintegy 3-400 ezer fővel járul hozzá a foglalkoztatáshoz. A tanfolyami szinten végzők szakmai elhelyezkedési és fizetési színvonala is magasan az átlag felett van. Egy cég főtevékenysége határozza meg a létesítménymenedzser munkáját, hiszen egészen másra van szükség egy kulturális intézmény üzemeltetésénél, mint egy önkormányzat, vagy egy gyár esetében. „A szakmai kompetenciák tekintetében a szervezeti menedzsment és költségtervezésen túl, a létesítménygazdálkodási menedzser feladata lehet akár a beruházási projektek irányítása, adminisztráció felügyelete, biztonságtechnikai és életvédelmi feladatok felügyelése, vagy a flotta menedzsment, vagyis minden, ami egy cég főtevékenységét szolgálja ki. A multinacionális cégek költségoptimalizálás miatt egyre inkább képzett szakembereket foglakoztatnak, ahogyan az már külföldön megszokott.” – mondja Dr. Kocsis László főiskolai tanár, a Műszaki Menedzser alapszak szakfelelőse. „A 21. század igényeihez kialakított műszaki menedzser képzésünk integrálva  a mérnöki alapokat – a mechatronikára helyezi a hangsúlyt – és a gazdasági alapok oktatásán túl – a menedzsment ismeretek oktatását emeli ki -, és ezen ismeretekre építi a létesítménygazdálkodási menedzser szakirányát. A képzés mind nappali, mind levelező formában indul.


Címkék

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*