2018. Április 26. 17:21

Frissitve04:17:07 AM GMT


Gazdaság Üzlet Több támogatást az osztrák megújuló energiának


Több támogatást az osztrák megújuló energiának

Több támogatást az osztrák megújuló energiánakA megújuló energiaforrásból származó elektromos áram előállításához nyújtott támogatás növelését kezdeményezte az osztrák kormány szerdán a parlamentben – adta hírül az MTI.


A törvénymódosítási javaslat szerint az új berendezések üzembe helyezésére adható támogatások éves kerete 21 millió euróról 40 millió euróra emelkedne. A megújuló energiaforrások támogatására fordítható teljes keretösszeg 2015-ig több lépésben 500 millióra nőhet a jelenlegi 350 millió euróról.

A támogatási keret kiegészítését az érintett ágazat is szorgalmazta és sikerült is az eredetileg tervezettnél nagyobb emelést elérniük, de a tervezet összhangban van a kormánynak azzal a célkitűzésével is, hogy 2015-re atomenergia-mentes legyen az osztrák áramfogyasztás. Az osztrák energia-termelésben jelenleg mintegy öt százalékot tesz ki a – teljes egészében importból származó – atomenergia. 2050-re teljesen önellátó akar lenni Ausztria az energiafelhasználásban.

A zöld energia előállításának többletköltségeit a lakossági és a vállalati fogyasztók viselik Ausztriában. A törvényjavaslat értelmében ez egy átlagos háztartás esetében az eddigi 35 euró helyett évi ötven eurót tenne ki, s továbbra is a nagyfogyasztók viselnék az összes költség mintegy kétharmadát.

Az évi 40 millió euró legnagyobb részét – 11,5 millió, illetve tízmillió eurót – a napenergia, illetve a biomassza és biogáz-erőművek támogatására szánják. A szélerőművek összes kapacitását tíz év alatt a háromszorosára, a naperőművekét a tízszeresére akarják növelni.

A javaslat elfogadásához kétharmados többségre van szükség a parlamentben, ezért legkevesebb a három ellenzéki párt valamelyikének a támogatására szüksége van a koalíciónak. A gazdasági minisztérium reményei szerint júliusban határozhat a parlament a módosításról, így az 2012-ben léphetne életbe. Az ellenzék alapvetően pártolja a támogatás növelését, de változtatna a kormány javaslatán.

2007-es adatok szerint a teljes osztrák energiafogyasztás 32 százalékát fedezte a belföldi energiatermelés, ebből 74 százalék megújuló energiaforrásból származott. 2010-ben az importtal együtt 30 százalék volt a zöld energia aránya az osztrák felhasználásban. Ausztria az európai uniós célkitűzések keretében azt vállalta, hogy 2020-ig 34 százalékra növeli ezt az arányt.

Forrás: MTIHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*