2018. Április 26. 16:57

Frissitve04:17:07 AM GMT


Gazdaság Befektetés Az USA minden erőfeszítése ellenére lemarad Kínától a napenergia iparban


Az USA minden erőfeszítése ellenére lemarad Kínától a napenergia iparban

Az USA minden erőfeszítése ellenére lemarad Kínától a napenergia iparbanBár Obama célja volt a megújuló energia legnagyobb exportőrévé válni, az elmúlt években mégis Kína tette a legnagyobb lépéseket, hogy vezető hatalom legyen a zöldenergia, de különösen a napenergia hasznosítás területén – derült ki a The New York Times cikkéből.

A kínai előretörés már a tavalyi évben megkezdődött, amikor a legnagyobb kínai napelemgyártó, a Suntech Holding drasztikusan csökkentette termékei árát, hogy minél erőteljesebb legyen az amerikai piacra történő behatolása. Könnyen megtehette, hiszen a kínai kormány bőséges támogatásának köszönhetően a beépített alapanyagok áránál alacsonyabban kínálja termékeit. A protekcionista törvényeket pedig amerikai összeszerelő üzemek alapításával igyekeznek kikerülni.

Tovább könnyíti dolgukat, hogy a napokban jelentette be az energiaügyi tárca és a kincstár, hogy közel 2,3 milliárd dollárral támogatják a tiszta energia előállításához szükséges eszközöket gyártó vállalkozásokat. Szakértők attól tartanak, hogy a nyugati cégek nem tudnak majd versenyre kelni az olcsó hitelekhez jutó és alacsony bérekkel dolgozó kínai versenytársakkal.

Jól illusztrálja ezt, hogy március óta a kínai kormány, a tartományi és helyi hatóságok egymásra licitálva nyújtanak a napelemgyártók számára ingyen telket, illetve segítik fejlődésüket kutatás-fejlesztésre fordítható támogatásokkal. Az offenzíva részeként az állami bankok hihetetlenül alacsony kamatú kölcsönökkel támogatják az iparágat. Tovább erősíti a kínaiak pozícióit, hogy Suntech amerikai képviselői vezető posztokat nyertek el az iparági szövetségekben.

Ezzel szemben az amerikai és európai gyártók egy része komoly értékesítési nehézségekkel küszködik. A német Q-cell például a múlt héten jelentette be, hogy a csökkenő kereslet miatt kénytelen 2600 alkalmazottjából ötszázat utcára tenni.

Annak ellenére azonban, hogy igen imponáló fejlődést ért el a kínai napelem ipar, továbbra is igen egészségtelen a távol-keleti ország energia felhasználása. A 2020-ra tervezett 20 gigawattos napenergia termelési cél ugyanis mindössze fele az országban évente épített szénerőműn kapacitásnak.

Forrás: The New York TimesHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*