2018. Április 26. 17:20

Frissitve04:17:07 AM GMT


Gazdaság Befektetés Uniós támogatás az energetikai beruházásoknak


Uniós támogatás az energetikai beruházásoknak

Uniós támogatás az energetikai beruházásoknakAz Európai Unió 2,3 milliárd euróval támogat 43 határokon átívelő energetikai beruházást, s ettől az energiabiztonság növekedését várják.


A pénteken nyilvánosságra hozott döntés értelmében 31 gázvezeték fejlesztést támogatnak 1,39 milliárd, 12 elektromos beruházást pedig 910 millió euróval. Az unió vezetőinek reményei szerint az akár 50 százalékot is elérő támogatás eredményeként 22 milliárd eurónyi magántőket mozdul meg, s ellensúlyozza a gazdasági lanyhulás okozta visszaesést. A támogatást az elkövetkező másfél év alatt fizetik ki a beruházóknak.

A mostani döntéssel az unió nem titkolt célja, hogy ösztönözze a munkahelyteremtést és segítse az iparág kisebb karbantartó és szolgáltató cégeinek túlélését.

– Az unió helyreállítási tervében „okos beruházásokat” támogatunk. Olyanokat, amelyek rövid távú befektetései hosszú távú eredményeket hoznak – jelentett ki Juan Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. – A kulcságazatok fejlesztései nemcsak a gazdaságnak és a foglalkoztatottságnak adnak lökést, de segítenek a lakosság fűtési és elektromos igényeit kielégíteni még akkor is, ha a kínálat visszaesik. Megtanultuk a közelmúlt gázkrízisének leckéjét, s többek között ezért invesztálunk az energiaiparba.

– A Bizottságban még soha nem volt ekkora egyetértés az energetikai beruházások támogatása ügyében – hangsúlyozta Günther Oettinger energiaügyi biztos. – Kiválasztottuk azokat a kulcsberuházásokat, amelyek növelik az európai energiahálózat integrációját azáltal, hogy rugalmasabbá teszik a tagállamok közötti energiaáramlás rugalmasságát. Az európai energiarendszer, illetve a kontinens klímakövetelményei hatalmas, kockázatos és lassan megtérülő beruházásokat igényelnek, s miután a jelenlegi gazdasági klíma a beruházások elhalasztására ösztönzik a befektetőket, a mi feladatunk ezen beruházások elindítása.

A juttatásban részesülő beruházásokat az unió energiaprioritásai szerint választották ki: egyrészt biztonságosabbá teszik a földrajzilag elkülönülő államok – a három Balti állam, Írország és Málta – gázellátását, másrészt pedig diverzifikálják a jelentős gázimportra szoruló tagállamok ellátását.


Címkék

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*