2018. Május 22. 13:23

Frissitve04:17:07 AM GMT


Gazdaság Önkormányzatok Lerakták a szentlőrinci geotermikus erőmű alapkövét


Lerakták a szentlőrinci geotermikus erőmű alapkövét

Lerakták a szentlőrinci geotermikus erőmű alapkövétMa lerakták a PannErgy első, öt megawatt kapacitású, szentlőrinci geotermikus erőművének alapkövét.

A hőerőmű a térség hőigényénél nagyobb teljesítményre képes: várható éves hozama 50-55 ezer gigajoule lesz, szemben a helyi hőpiac 30-35 ezer gigawattnyi igényével.

Az eseményen Össur Skarphedinsson izlandi külügyminiszter kijelentette, hogy Izlandon a teljes energiaigény 18 százalékát biztosítják geotermikus energiából, illetve hogy az északiak 70 éves tapasztalatait hasznosítják majd a szentlőrinci beruházáson is.

Győrvári Márk, Szentlőrinc polgármestere hangsúlyozta, hogy a tervek szerint idén ősszel már a föld hőjével fűtik a település közintézményeit és lakásait, illetve hogy a fosszilis fűtőanyagot használó hagyományos erőmű befejezi működését, s ezzel nagy mennyiségű szén-dioxid terheléstől szabadul meg a környék.

Miután hazánk hasonló adottságokkal rendelkezik, mint Izland, éppen ideje, hogy hasznosítsuk a föld mélyének energiáját. A mostani beruházás ezért jó példa lehet az önkormányzatok számára, hiszen nem csupán saját kezükbe vehetik energiaellátásukat, de az ország energiafüggőségének oldásához is hozzájárulhatnak.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*