2018. Április 26. 17:22

Frissitve04:17:07 AM GMT


Gazdaság Pályázatok Hét új energetikai pályázat jelent meg a KEOP-ban


Hét új energetikai pályázat jelent meg a KEOP-ban

Hét új energetikai pályázat jelent meg a KEOP-banA Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében hét új uniós pályázati kiírás jelent meg március elején. A 34 milliárd forintos keret segítségével megújuló energia és egyéb környezetbarát beruházások finanszírozhatók.

A tavalyi hárommal szemben idén hét kiírásban pályázhatnak a központi és helyi költségvetési szervek, önkormányzatok, alapítványok, egyházak, s bizonyos feltételek megléte esetén még vállalkozások is az uniós pénzek fölhasználására. A támogatásokból a beruházáshoz szükséges bármely berendezés, annak telepítési költsége, továbbá a hozzá kapcsolódó egyéb munkálatok egyaránt finanszírozhatók. A felhasználás területei is változatosak: a megújuló energia beruházásoktól kezdve a távhő- és hőközpontok korszerűsítésén, az energiahatékonyság növelésén keresztül egészen a biometán termelésig számos célra használhatók az elnyert források.

Az elektromos világítás és fűtés korszerűsítésére négy milliárd forint költhető el a pályázati keretből. A fűtési, hűtési és használati melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, hat milliárdot különítettek el. A hő- és hűtési igények megújuló energiaforrások felhasználásával történő kielégítésére szintén hat milliárd áll rendelkezésre, tíz milliárd forinttal pedig a megújuló villamosenergia, illetve a kapcsolt hő-, áram- és biometán termelést szeretnék föllendíteni, a távhő szektor korszerűsítésére mintegy 8 milliárdot szán a kormányzat.

Csökkent a pályázatokkal kapcsolatos bürokrácia, és engedményeket tettek a kisebb összegű támogatások elbírálásakor: tíz millió forint alatt a nyertesnek nem kell biztosítékról gondoskodnia, és jogosult akár 35 százaléknyi előleg fölvételére is. A százmillió forint alatti költséggel megvalósított beruházások esetében enyhültek a megvalósíthatósági tanulmánnyal kapcsolatban támasztott követelmények, de a nagyberuházások esetében maradt a hagyományos pályázati rendszer.

Az elkövetkező két év alatt elkölthető pénzösszeg nagysága is emelkedett, hiszen majd 57 milliárd forint költhető energetikai programokra két év alatt. De a pályázható támogatás nagysága is emelkedett: normál esetben 1 és 500 millió, megújuló fejlesztéseknél 1 millió és 1 milliárd forint közötti összeg igényelhető. A pályázati föltételek is egyszerűbbek lettek: nincs szükség az önrész előzetes bemutatására, azt csak a támogatási döntést követően, a szerződéskötés feltételeként igényli hatóság. Emelkedett a támogatás aránya is, hiszen akár 70, egyes esetekben 85 százalékos is lehet a támogatás intenzitása, de az átlagos támogatási arány is eléri az ötven százalékot.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*