2018. Május 22. 5:49

Frissitve04:17:07 AM GMT


Gazdaság Befektetés Új társsal és megemelt tőkével tör sikerre a PannErgy


Új társsal és megemelt tőkével tör sikerre a PannErgy

Új társsal és megemelt tőkével tör sikerre a PannErgyAkár 15 százalékos részesedést is szerezhet a PannErgyben az ONP Holdings SE (ONP) nevű európai részvénytársaság, derül ki a PannErgy tegnapi bejelentéséből. A szindikátusi szerződés szerint az ONP első lépésben 1,08 milliárd forint fejében a Pannergy Polifin Kft.-ben szerez 7,43 százalékos tulajdonrészt.

Hétfőn írták alá azt a szindikátusi szerződést, amelyben a legnagyobb hazai geotermikus társaság európai befektető bevonásával igyekszik felgyorsítani a földhő hazai hasznosítását. A szerződés értelmében a Pannergy Polifin Kft. december 31-iki részvénytársasággá alakulását követően az ONP először 1,08 milliárd forint értékben 7,43 százalékos részesedést szerez a részvénytársaságban. Ezt követően a hőkincs kiaknázásának függvényében újabb 1,485 milliárd forintot fektethet a cégbe, s ezzel tulajdonrésze elérheti a 15 százalékot.

Felek a megállapodásban egymás részesedésével szemben elővásárlási és együttértékesítési jogot, minimum limitáras eladási kötelezettséget és vételi jogot kötöttek ki. A vételi jog egymás üzletrészére 2011. január 31-től 2016. január 31-ig áll fenn. A PannErgy üzletrészére vonatkozó minimális vételár 2011. január 31-én 16,73 milliárd forint, amely évi 15 százalékkal növekszik. Amennyiben az EBITDA 15-szöröséből származtatott nettó hitelállománnyal csökkentett aktuális érték ezt meghaladja, akkor ez a magasabb érték tekintendő a vételár alapjának.

A felek a szindikátusi szerződés mellett opciós megállapodást kötöttek, melynek értelmében az ONP egymillió db PannErgy Nyrt. részvény tekintetében amerikai típusú vételi opcióhoz jut. A vételi opció nyitónapja 2009. november 10., míg lejárata 2010. október 30. A lehívási árfolyam 950 forint részvényenként.

A mostani ügylettel kapcsolatban Bokorovics Balázs, a PannErgy igazgatótanácsának elnöke kijelentette: „a szentlőrinci próbafúrás sikerét követően… elengedhetetlenné vált, hogy olyan tőkeellátottság mellett folytassuk stratégiánk megvalósítását, amely a gyorsan változó világgazdasági körülmények között is biztonságos hátteret nyújt a projektek véghezviteléhez, a hitelintézeti finanszírozás kialakításához, valamint a vissza nem térítendő EU-, és állami támogatások elnyeréséhez – akár a PannErgy egyéb vagyonelemeinek értékesítése nélkül.

A befektető részéről Albrecht Ottó elmondta: „a PannErgy az első olyan cég, amely nemcsak a szavakkal, hanem konkrét és sikeres lépésekkel is hozzájárult Magyarország geotermikus adottságainak kiaknázásához, a zöldenergia arányának növeléséhez. Több éves előkészítő munka és sikeres fúrás után a megvalósítási szakaszban a csoport gyorsuló ütemben tudja majd az eredményeit megmutatni. Üzletemberként meghatározó volt döntésemben, hogy személyesen is részt kívánok venni ebben a sikerre ítélt projektsorozatban. Arra számítok, befektetésem értéke pár éven belül jelentősen felértékelődik.”Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*