2018. Április 27. 2:41

Frissitve04:17:07 AM GMT


Gazdaság Befektetés Átrendeződött a napelemgyártási piac


Átrendeződött a napelemgyártási piac

Átrendeződött a napelemgyártási piacKína átvette Japántól a napelem gyártás piacvezető szerepét. Összességében 17 gigawattra emelkedett a világ napelem gyártóinak kapacitása – derül ki renewableenergyworld.com híradásából.

Három évvel ezelőtt ugyan még Japán rendelkezett a legnagyobb gyártási kapacitással, a jelentős beruházásoknak köszönhetően azonban Kína átvette a szektorban a vezető szerepet: a 2008 januárját követő másfél évben mintegy 11,4 gigawattnyi kapacitást hoztak létre a távol-keleti ország befektetői.

A gyártáskapacitás típusok közötti megoszlása is jelentősen módosult. Míg 2005-ben a szilícium alapú, kristályos cellák adták a kapacitás 95 százalékát, addig erre az évre arányuk már csak 80 százalékra tehető, s a vékony rétegű cellák aránya 20 százalékra emelkedett, ráadásul szakértői várakozások szerint részesedésük 2013-ra elérheti a 30 százalékot.

A gyártók rangsorát a First Solar vezeti 1 gigawattos kapacitással, őt követi a Q-Cells és a Suntech, igazságosan megosztozva a második helyen.

A szektor fejlődésével kapcsolatosan jó hír, hogy a piacvezető cégek szinte mindegyike a következő négy évre tervezi legnagyobb beruházásait. Az elképzelések szerint a dobogósok 2013-ra a mögöttük elhelyezkedő néhány nagy céggel (JA Solar, Motech, REC, SunPower, Yingli, Showa Shell Solar és a Sharp) egyetemben a teljes kapacitásnak közel negyven százalékát (38 százalék) birtokolják majd 16 gigawattos kibocsátással.

 

Forrás: renewableenergyworld.comHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*