2018. Március 17. 5:18

Frissitve04:17:07 AM GMT


Gazdaság Befektetés A tőkeemelésnek köszönhetően indulhat a Genesis napelemgyárának építése


A tőkeemelésnek köszönhetően indulhat a Genesis napelemgyárának építése

A tőkeemelésnek köszönhetően indulhat a Genesis napelemgyárának építése A tőkeinjekció eredményeként bővül a cég eszközállománya, bővül a tevékenységi kör, s indulhat a spanyolországi napelemgyár építése.

A 81 millió eurós, apportként megjelenő tőkeinjekció segítségével a Genesis vállalatcsoport több cége is pótlólagos pénzeszközökhöz jut. A Vital Group 9 millió euróval a Genesis Energy Befektetési Nyrt., a 35 millió dollárral pedig a Genesis Solar Corporation tőkéjét emeli meg.

A spanyolországi leányvállalat, a Genesis Solar España számára ezáltal lehetővé válik, hogy megvalósítsa üzleti terveit: a finanszírozási konstrukciót véglegesítse, elkezdje a gyár megépítését, lehívja a 20 millió eurós állami támogatást, kedvezményes hitelre pályázzon a Spanyol Központi és az Andalúz kormánynál, illetve tárgyalásokat kezdjen a gyártó berendezés előállítójával, az AMAT-tal a szállítási szerződés véglegesítéséről.

Az amerikai Exim Bank levélben erősítette meg érdeklődését a Genesis Solar España felé, és a projektfinanszírozást biztosító bank ezen alapuló ajánlata is rendelkezésre áll.
A gyár beruházási költsége várhatóan a tervezettnél kevesebb lesz. Új fejlemény, hogy az amerikai partner hatására a Genesis Solar Corporation nagy valószínűséggel saját maga is napelem farmok építésébe kezd, és ezáltal egy vertikálisan integrált üzleti modellt hoz létre. Ez jelentősen módosítja, és egyben javítja a Genesis Solar Corporation korábbi üzleti tervét.

Az új befektetők az ásványkincsek kitermeléséhez szükséges eszközök széles körét, különböző ásványi anyagok külszíni fejtésű bányáit és Magyarország észak-keleti részén fekvő Rudabánya öreg bányáinak meddőhányóit is apportálják. A Magyar Geológiai Szolgálat tanúsítványa szerint a Rudabányán található ásványkincs vagyon 1,5-2 milliárd USD értékű.

A rudabányai ásványkincs fölhasználásával Genesis Energy beruházási tervei között szerepel száraz sugárvédő nehézbeton keverő üzem létesítése, és olyan termékek előállítása, amelyet a közép-kelet-európai és a távolabbi európai régiókban is felhasználhat a nukleáris ipar. A tőkeemelés eredményeképp egy kutató-fejlesztő részleg is a Genesis Energy tulajdonába kerül, amely kiváló kapcsolatot ápol az egyetemekkel, külföldi bányászati cégekkel és az iparág szakértőivel. A betontermékek értékesítése az orosz nukleáris ipar egyes cégei részére már megindult.


Címkék

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*