2018. Május 22. 23:12

Frissitve04:17:07 AM GMT


Gazdaság Önkormányzatok Az ELMIB a megújuló energia támogatás új modelljére vár


Az ELMIB a megújuló energia támogatás új modelljére vár

altA magyar kézben lévő ELMIB energiaszolgáltató három biomassza beruházása is arra vár, hogy kiderüljön, milyen támogatásra számíthatnak az új rendszerben – jelentette ki az MTI-nek a cég vezérigazgatója, Mártha Imre.

A beruházások elindítása legkorábban 2013-tól lehetséges. Salgótarjánban, Kaposvárott és Mányban egyenként 10 megawatt villamos energia- és egyenként 17-20 megawatt hőkapacitást építenének ki, de a végső döntéshez biztosat kellene tudniuk a támogatásokról, mert a beruházás legalább két-három évet vesz igénybe. A tervezett három biomassza erőmű közvetlenül 60, közvetve 200-250 főnek adna munkát.

A cégnek Dömsödön is van egy 1,5 megawatt kapacitású biogáz üzeme, ami kizárólag mezőgazdasági és élelmiszeripari hulladékot, valamint szennyvíziszapot dolgoz fel és megújuló villamos energiát állít elő. A megtermelt áramot az országos hálózatba táplálják.

Mátha Imre arról is beszélt, hogy folytatják az önkormányzatoknak a közvilágítás megújítására tavaly indított kétmilliárd forint értékű projektjüket. Négy dunántúli település – Balatonkeresztúr, Dörgicse, Nagykapornak és Teskánd – közvilágítási rendszerének megújítását fejezték be nemrégiben, és a közeljövőben újabb beruházások várhatók. A közvilágítási program eredményeként egyenként akár évi 5 millió forint megtakarítást is elérhetnek az önkormányzatok.

A program sikerét abban látja a vezérigazgató, hogy a beruházásokat az ELMIB finanszírozza és azt az önkormányzatok az energiaköltség csökkenéséből törlesztik. Vagyis nem jelent gondot, hogy milyen gazdasági helyzetben van az önkormányzat.

Mártha Imre arra is fölhívta a figyelmet, hogy a magyar energiaszektorban fellépő fizetési problémák azt eredményezik, hogy a jól fizető fogyasztók fizetik meg a nem fizetők költségét. A végfelhasználói árban ugyanis az egyik díjelem a kintlévőségek, veszteségek nagyságához kötődik, s ennek árfelhajtó hatása van még a hatósági árban is.

Forrás: MTIHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás: