2018. Április 22. 12:41

Frissitve04:17:07 AM GMT


Gazdaság Pályázatok A héten még lehet pályázni az energiatakarékos izzókra


A héten még lehet pályázni az energiatakarékos izzókra

A héten még lehet pályázni az energiatakarékos izzókraA Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) február 12-ig meghosszabbította az energiatakarékos izzók cseréjére kiírt pályázat beadási határidejét.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a minisztérium a mostani hét végéig még befogadja az energiatakarékos izzók beszerzésére vonatkozó pályázatokat. A tavaly december 15-én indult pályázat beadási határideje eredetileg január 15. volt.

A 230 millió forint keretösszegű, uniós finanszírozású pályázaton az időseket és a nagycsaládosokat támogató közhasznú alapítványok és egyesületek, valamint óvodák folyamodhatnak támogatásért.

A pályázat során a nagycsaládosokat, idős embereket támogató közhasznú alapítványok és egyesületek háztartásonként legföljebb 40 ezer forintig, saját felhasználásra pedig maximum 20 ezer forintig pályázhatnak. Óvodák maximum 100 ezer forintig nyújthatnak be pályázatot, az oklevéllel igazolt zöld óvodák viszont további 40 ezer forint támogatásra számíthatnak.

A vissza nem térítendő, előre fizetett pályázati támogatás segítségével várhatóan legkevesebb 220 ezer hagyományos, 100 wattos izzót cserélnek ki. S miután a takarékos izzók mintegy négyötödével kevesebb áramot fogyasztanak hagyományos társaiknál, alig 58 nap alatt megtérül a beruházás, ami évi 780 millió forintos megtakarítást jelent a felhasználóknak. A pályázat eredményeként hozzávetőlegesen 23 900 tonnával kevesebb szén-dioxid jut a levegőbe, ami 6 ezer hektárnyi erdő életben maradását jelenti. Várhatóan 3,14 megawattnyi energia felhasználását lehet az akció eredményeként megspórolni, ami családonként évi 17 ezer forint megtakarítást jelent, ha lakásoként öt izzó cseréjére kerül sor.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*