2018. Április 27. 2:28

Frissitve04:17:07 AM GMT


Gazdaság Pályázatok Uniós pályázat megújuló energiaforrásokra


Uniós pályázat megújuló energiaforrásokra

Uniós pályázat megújuló energiaforrásokraMásfél milliárd eurót szán az EU a hazai innnovatív megújuló energia beruházások támogatására, s kétszer ennyit az alacsony szén-dioxid kibocsátású technológiák elterjesztésére – olvasható Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) honlapján.

A január 15-ig leadandó pályázati anyagok előminősítését az NFM Zöldgazdaság-fejlesztési és Klímapolitikai Helyettes Államtitkársága végzi. Ennek február 9-i befejezését követően juttatják a kiválasztott pályázatokat az Európai Beruházási Bankhoz (EIB), illetve az Európai Bizottsághoz.

A NER300 elnevezésű kiírás végleges pályázatait 2011. május 9-ig kell eljuttatni az EIB-hez.

Az innovatív megújuló energia beruházások közül 34 támogatását tervezik a kiírók: bioenergia, koncentrált napenergia (naptorony), fotoelektromos erőmű, a szélenergia, a geotermikus energia, a tengeri energia (hullám- vagy árapály-energia, az óceánban tárolt hőenergiát átalakító rendszerek), a vízenergia és a megosztott megújuló energiagazdálkodás (intelligens villamosenergia-hálózatok) szerepel.

A másik, három milliárd eurós támogatású kiíráson a szén-dioxid-leválasztási és -tárolási technológiák és a megújuló energiaforrásokat hasznosító technológiák építési, valamint működési költségeinek legfeljebb felére nyújtanak támogatást. Ezen a tenderen nyolc beruházás finanszírozását tervezik. Így égetés előtti, égetés utáni leválasztásos és oxyfuel-eljárásos beruházások, illetve ipari alkalmazások mellett a szén-dioxidot sós vizes víztartó rétegekben megkötő, valamint kimerült szénhidrogén-telepben elnyelő technológiák finanszírozását tervezik.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*