2018. Május 22. 23:33

Frissitve04:17:07 AM GMT


Gazdaság Pályázatok Az NFÜ elnöke az Új Széchenyi-terv megújuló energia pályázatairól


Az NFÜ elnöke az Új Széchenyi-terv megújuló energia pályázatairól

Az NFÜ elnöke az Új Széchenyi-terv megújuló energia pályázatairólA biomasszától a napenergián át egészen a szélenergiáig a megújuló energia paletta minden színét megtalálják a pályázók az Új Széchenyi-terv pályázatai között – jelentett ki tegnap Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke tegnap, az Új Széchenyi-terv országjáró állomásának első megállóján, Lajosmizsén.

A zöldgazdaság-fejlesztéshez kapcsolódóan megnyílnak a régen várt megújuló energia pályázatok. A kiírások az alternatív energiaforrások teljes körét érintik a biomasszától a geotermikus energián át, egészen a napenergiáig.

Lesz felhívás, amelynek célja a megújuló energiaforrás-felhasználáson alapuló mintaprojektek támogatása, illetve olyan pályázat is, amely a geotermikus energia, tehát a földhő kiaknázásának fokozásában kíván segítséget nyújtani.

De a rendelkezésre álló uniós pénzek felhasználásával a korszerűtlen épületek energiahatékonysága is javítható lesz, március elseje után. Óriási megtakarításokat lehet elérni e területen mind a lakóépületeknél, mind az önkormányzati, állami szférában. Vállalkozások és költségvetési szervek számára most lehetőség nyílik telephelyük, székházuk energiahatékonyságának, -takarékosságának fokozására, hiszen hőszigeteléssel, nyílás-záróinak cseréjével, fűtés- és világítástechnikai rendszerének korszerűsítésével jelentősen csökkenthetők a ráfordítások.

Egészségünk védelme érdekében törekedni kell arra, hogy Magyarországon mindenütt bevezetésre kerüljenek a korszerű, helyi adottságoknak megfelelő hulladékgazdálkodási módszerek. Most elindulhat a szilárdhulladék-lerakók felszámolása és az ott található talaj helyreállítását is megkezdhetik a nyertes pályázók.

Az életminőség valódi javítása nem képzelhető el társadalmi szemléletváltás és a fogyasztási szokások változása nélkül. A társadalmi részvétel erősítését, a környezeti demokrácia fejlesztését szolgálja az, hogy pályázhatóak lesznek a fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésminták elterjesztését célzó, valamint a környezettudatos életmód, fogyasztás, környezetterhelés csökkentésének elősegítésére kiírt felhívások.

Forrás: NFÜHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*