2018. Február 24. 1:34

Frissitve04:17:07 AM GMT


Gazdaság Üzlet Talán már komolyan veszik a nagy olajtársaságok a bioüzemanyagokat?


Talán már komolyan veszik a nagy olajtársaságok a bioüzemanyagokat?

Talán már komolyan veszik a nagy olajtársaságok a bioüzemanyagokat?A nagy olajtársaságok utóbbi néhány éves mozgásai fölvetik a kérdést: vajon valóban a bioüzemanyag üzlet élére szeretnének állni, vagy csak egy anomáliáról van szó?

A múlt héten a Royal Dutch Shell bejelentette, hogy a bioetanol gyártásban honos Cosannal vegyesvállalatot alapításáról szóló szándéknyilatkozatot írt alá. A fele-fele arányban finanszírozott 12 milliárd dolláros beruházás az eddigi legnagyobb értékű bioetanol gyártásról szóló beruházást jelentené, amiben egy olajtársaság részt vesz.

 

A Shell és a BP részt kér a bioüzemanyag üzletből

Az elképzelések szerint a vegyesvállalat 4500 töltőállomást létesít, s évente 5 milliárd liter bioetanolt gyárt majd. Ezzel a teljesítménnyel az új cég azonnal a négy legnagyobb bioetanol gyártó közé kerül. A Shell 3 milliárd dollárra tartott kiskereskedelmi és marketing hálózatával, valamint 1,63 milliárd dollárral száll be az üzletbe, a Cosan pedig 4,93 milliárd dollárra becsült eszközparkjával, de ugyanakkor 2,5 milliárdos adósságállományát is magával viszi az új cégbe.

Nem különleges a Shell ilyen irányú hajlandósága, hiszen minden nagyobb olajtársaság invesztált már bioüzemanyag gyártásba. A British Petrol a legagresszívebb ezen a téren. 90 millió dollárt fektetett a Vereniummal közös cellulóz alapú bioetanol gyárba, de a DuPont-nal közösen foglalkozik már bioetanol kereskedelemmel is, és az iparág egyéb újdonságai iránt is érdeklődik. Így a Martek Biosciences-zel az algagyártásban, a QTeros-szal a cellulóz alapú etanolgyártásban és a brazil Tropical BioEnergia SA-val a cukornád alapú etanol gyártásban érdekelt.

 

A többi olajtársaság sem rest

A mostani bejelentésig a Shell kizárólag a második- és harmadik-generációs bioüzemanyagokban volt érdekelt, s gondosan került az olyan első generációs gyártástechnológiákat, mint az gabona bázisú etanol és biodízelgyártás. A cégnek érdekeltségei vannak a szintetikus üzemanyaggyártás területén a Virent and Cohrennel, a cellulóz alapú etanol gyártásban az Iogennel, az alga előállításban a Cellana-val közösen, s hamarosan azt is nyilvánosságra hozzák, hogy kereskedelmi egyezségre jutottak a Codexis-szel.

A többi olajcég szerényebben terjeszkedik. Az Exxon-Mobile mintegy 300-600 millió dolláros bioüzemanyag együttműködésre készül a Synthetic Genomics-szal. A Chevron a Codexis-szel működik együtt, a francia Total pedig Gevóval közös biobutanol üzletre készül.

Mindezek ismeretében nagy kérdés, hogy a nagy olajcégek azért fektetnek a bioüzemanyag üzletbe, hogy visszafogják fejlődését, amíg az utolsó csepp kőolajat a fölszínre nem hozták, vagy a bioüzemanyagokban rejlő lehetőségek fölkeltették üzleti érdeklődésüket?

 

Mindegy, mi jön ki a cső végén, csak hasznot hozzon!

Az összeesküvés elméletek szerint a mostani együttműködés bejelentése azt jelenti, hogy az elsőgenerációs bioüzemanyagok maradnak az USA-ban az egyetlen széles körben elterjedt bioüzemanyagok a belátható jövőben. A 2007. évi energiabiztonsági törvény az egyesült államokbeli finomítók számára előírja, hogy egyre nagyobb súllyal jelenjenek meg az üzemanyag-kínálatban a bioüzemanyagok. A 2009-es 40 milliárd literről 60 milliárdra kell növelni 2015-ig a gabona alapú etanol mennyiségét úgy, hogy az olyan, második és harmadik generációs bioüzemanyagok, mint például a cellulóz alapú etanol használatáról szó sem esik a törvényben.

Tavaly az amerikai Valero és Sunoco oljafinomító vállalatok fillérekért vásároltak föl több csődbe jutott bioüzemanyag-gyártó céget. Ennek köszönhetően a Valero 2010 közepére közel 4 milliárd liter etanolt termel úgy, hogy 2008-ban még egyetlen litert sem tudott előállítani. Ezzel a harmadik legnagyobb gyártó lesz az USA-ban.

Ha tisztában vagyunk azzal, hogy a nagy olajtársaságok mostanában nem az olajüzletbe, hanem az infrastruktúrába fektetnek, illetve hogy amíg a cső vége az ő kezükben van, addig egyáltalán nem érdekli őket, hogy mi folyik ki a cső végén, olaj vagy tehéntrágya, na, akkor azon se lepődjünk meg, hogy egyre növelik bioüzemanyag befektetéseiket.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*