2018. Május 22. 23:26

Frissitve04:17:07 AM GMT


Gazdaság Üzlet Gázháromszögről beszélt a kormányfő


Gázháromszögről beszélt a kormányfő

Gázháromszögről beszélt a kormányfőÉszak-dél-kelet gázellátási háromszög szükségességéről beszélt, s méltatta az aláírt nyilatkozatot Bajnai Gordon a budapesti energiacsúcs után.

A szerdai budapesti energiacsúcsot követő sajtótájékoztatón a kormányfő mérföldkőnek nevezte a régió szempontjából a nyilatkozatot, amelyet a résztvevő országok mindegyikének képviselője aláírt, s amelyben az aláírók a biztonságos energiaellátás megteremtését alapvetően fontos feladatnak nevezik.

A Bajnai Gordon által említett háromszög északi csúcsa Lengyelországban lenne, ahol cseppfolyós gázfeldolgozó (LNG) és továbbító bázist létesítenének, a keleti részt a Nabucco-gázvezeték adná, délről pedig a horvátországi Krk-szigetről induló folyékony gázvezeték biztosítaná a régió gondmentes gázellátását.

Arról is megegyeztek a politikusok, hogy összehangolják gázhálózataik fejlesztését, illetve szorosan együttműködnek a krízistervek kidolgozásában és végrehajtásában, s így ellátási problémák esetén a rendszer tagjai ki tudják segíteni egymást.

Miután mindehhez komoly fejlesztésekre van szükség, s nagyságrendekkel hatalmasabb erőforrásokra, mint amennyi pillanatnyilag rendelkezésre áll az unió pénztárcájából, a nyilatkozatban igényt jelentettek be a kohéziós alap pénzeszközeinek fokozottabb használatára. Az aláírók reményei szerint mindennek köszönhetően valódi verseny alakul majd ki a gázpiacon, s a fogyasztók a jobb minőségű szolgáltatások hasznát kedvezőbb árakon élvezhetik majd.

A budapesti energiacsúcson a Visegrádi Négyek – Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország – mellett részt vettek a régió hét országának – Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Bosznia, Románia és Bulgária  – vezető politikusai, valamint Tanaka Nobuo, a Nemzetközi Energiaügynökség vezérigazgatója, az Egyesült Államok képviselője, az Európai Bizottság és a spanyol EU soros elnökség szakértői is.

 


Címkék

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*