2018. Április 23. 13:24

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás A CIA is beszáll a klímaváltozás elleni harcba?


A CIA is beszáll a klímaváltozás elleni harcba?

A CIA is beszáll a klímaváltozás elleni harcba?A CIA megosztja az Északi-sarkot figyelő műholdak adatait a klímakutatókkal. A Bush alatt leállított Medea program folytatása – amelyet Obama is támogat – jelentős gazdasági előnyöket biztosít az USA számára az Északi pólus erőforrásainak kiaknázása során – derül ki a The New York Times hétfői cikkéből.

A tudósok és a kémszervezet együttműködése tavaly indult újra a Bush éra alatt leállított Medea program keretében, amikor Leon E. Panetta a CIA igazgatója egy kis hírszerző csoportot állított a klímaváltozás hatásinak figyelemmel kísérésére. Ez ugyan ellenkezést váltott ki bizonyos politikai körökben, de amikor kiderült, hogy Al Gore-nak 2008-ban a program mellett kifejtett érveit elfogadta Dianne Feinstein, a Szenátus Hírszerzési Bizottságának tagja (azóta már elnöke), és hallgatólagosan Obama is támogatja a programot, már nem volt megállás.

Novemberben tudósok egy csoportját kérték fel a programban való részvételre, de mellettük államigazgatási és a magánszektorban dolgozó szakértők is részt vesznek a munkában. Feladatuk az időjárási viszonyok változásainak, a gleccserek olvadásának figyelemmel kísérése, illetve a sivatagokban és trópusi erdőkben zajló folyamatok számontartása. A hatvanfős tudóscsoport első munkája a Medea program 1992-2001 közötti adatainak áttekintése volt. A Jeges-tengerről készült felvételek áttanulmányozásai után a bizottság első javaslata alapján egyes kémműholdakat hatalmas jégtáblák mozgásának követésére állítottak rá. A cél az olvadás gyorsaságának lehető legpontosabb becslése volt.

– Az eddig elérhetetlen adatok folyamatos frissítésével és azok elemzésével föl tudjuk tárni a klímaváltozás eddig ismeretlen folyamatait és azok dinamikáját, mindenekelőtt az Északi-sarkon – jelentette ki a csoportban dolgozó Ralph J. Cicerone, az Amerikai Tudományos Akadémia elnöke.

Nem véletlen, hogy az adatgyűjtés középpontjában az Északi pólus van, ugyanis a jégolvadás fölgyorsulásával olyan hatalmas gazdasági potenciál szabadulhat föl, amely egyetlen állam számára sem lehet közömbös. Szakértők szerint az eddig a jég alatt megbúvó halak lehalászása, a gáz- és olajmezők kiaknázása hatalmas üzlet lehet, nem is beszélve arról, hogy a korábban folyton jeges Észak-Nyugati Átjáró felolvadása jelentősen lerövidíti az Amerika és Ázsia közötti útvonalat, ami a logisztikai cégek számára hallatlan megtakarítást jelenthet.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*