2018. Május 20. 18:04

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás Egyre kevesebb az esély a megegyezésre Koppenhágában


Egyre kevesebb az esély a megegyezésre Koppenhágában

Egyre kevesebb az esély a megegyezésre KoppenhágábanA szkeptikusok jóslata látszik beigazolódni a dán fővárosban: a hajnalig tartó zártkörű egyeztetésen sem sikerült egyezségre jutni a tényleges vállalásokat illetően. Péntek hajnali tájékoztatás szerint legfeljebb politikai nyilatkozat aláírása várható, amely alapja lehet a klímaegyezménynek.

A klímacsúcs utolsó előtti napja sem hozott kézzel fogható eredményeket Koppenhágában. Mintegy kéttucat állam és kormányfő, illetve nemzetközi funkcionárius ugyan péntek hajnalig tartó tanácskozást tartott, de mindössze addig jutottak, hogy a reggeli órákban egy politikai nyilatkozat fogalmazásába kezdenek, amely alapja lehet egy tényleges egyezménynek.

Valamiféle előrelépést jelent, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter bejelentette, országa kész hozzájárulni egy 100 milliárdos alap létrehozásához, amelyből a fejlődő országok átalakulását finanszírozhatnák. A reménykedők még abban bíznak, hogy Obama pénteki érkezésével újabb lendületet kap az egyeztetési folyamat.

Az álláspontok azonban igen távol állnak egymástól. Míg a fejlődő országok annak a Kiotói Jegyzőkönyvnek kiterjesztését szeretnék elérni, amelynek kizárólag a fejlett országokat korlátozó előírásai érvényüket vesztik 2012-ben, addig a fejlettek egy mindenkire kiterjedő új egyezményt szeretnének. Tovább gazdagítja a képet, hogy az USA nem írta alá Kiotói Jegyzőkönyvet, így őt semmi nem korlátozza a kibocsátásban. Egyelőre talán abban van egyetértés, hogy az ipari forradalom előtti szinthez képest 2 Celsius-fok alatt kell tartani bolygónk átlaghőmérsékletének emelkedését. (Még ez sem biztos, mert a konferencia kezdetén az elöntéssel fenyegetett szigetországok hosszú ideig hangoztatták, 1,5 Celsius-foknál nagyobb emelkedésbe nem mennek bele.)

Úgy tűnik, az Unió 2020-ig történő 20 (feltételesen 30), Japán és Oroszország 25 százalékos kibocsátás mérséklése, valamint Kína azon ígérete, hogy a következő évtized végéig felére csökkenti káros anyag kibocsátását, nem hatotta meg az USA-t, hiszen az 1990-es szinthez képest egyelőre csak négy százalékos mérséklés vállalására lenne hajlandó. Ez még akkor is kevés, ha figyelembe vesszük, hogy Kína a mérséklést egyszerűen technológiakorszerűsítéssel képes lesz elérni.

A jelek tehát arra mutatnak, az 1992-es riói Föld-konferencia óta először összegyűlő több, mint 120 állam- és kormányfő tényleges eredmény nélkül lesz kénytelen hazatérni. Valamiféle dokumentum persze születik, mert annak hiánya a teljes kudarc beismerését jelentené, de valós előrelépés nem nagyon várható.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*