2018. Április 21. 13:38

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás Az oxigénszegény víz gyorsítja a klímaváltozást


Az oxigénszegény víz gyorsítja a klímaváltozást

Az oxigénszegény víz gyorsítja a klímaváltozástAz oxigénszegény vízben növekszik a dinitrogén-oxid koncentrációja, ami a vegyület légköri növekedésén keresztül gyorsítja a klímaváltozást – derül ki egy kutatásból.


– A légkör növekvő dinitrogén-oxid (N2O) szennyezettsége hozzájárul a globális fölmelegedéshez, valamint az ózon lyukak növekedéséhez, s így az UV sugárzás emelkedéséhez is – mondja Dr. Lou Codispoti, a marylandi egyetem környezetvédelmi kutatóközpontjának tengerkutatója.

Ahogy az oxigénszegény víz a tenger felszíne felé áramlik, s egyre nagyobb területeket hódít meg, úgy növekszik az üvegházhatású (ÜHG) dinitrogén-oxid kibocsátási képessége. A kutatók tapasztalatai szerint az oxigénszegény víztömegek felelősek a tengervíz dinitrogén-oxid tartalmának feléért. Ezzel összefüggésben megfigyelhető ezen „halálzónák” légköri terjedése is.

Az ily módon a légkörbe jutó N2O az ózon lebontás egyik kulcstényezője. Az elmúlt 400 ezer évben a dinitrogén-oxid mennyisége mindig a szén-dioxiddal párhuzamosan változott a légkörben, s járult hozzá a klímaváltozáshoz. Ez a folyamat a jövőben gyökeresen megváltozhat.

Az emberi tevékenység eredményeként emelkedett a szárazföldeken N2O-kibocsátási források száma, ráadásul az óceánok elsavasodása, a fölmelegedő tengervíz, valamint a vízbe jutó táplálék egyre magasabb szennyezettsége a tengervíz dinitrogén-oxid termelését is megemelte. S miután a világóceán nettó N2O-gyártó, a vegyület jelentős része a légkörbe távozik, növelve a klímaváltozás intenzitását.

A jelenség magyarázata, hogy amíg a normál oxigén tartalmú vízben a baktériumok kevés N2O-t állítanak elő, addig az oxigénszegény vizekben az ilyen irányú aktivitás emelkedést mutat.

A dinitrogén-oxid koncentráció különösen a sekély, oxigénhiányos vizekben magas, mert a légzés és más biológiai folyamatok erőteljesebbek a napsütötte területeken, ahol a fitoplanktonok a légzéshez szükséges anyagokat termelik.

A 100 méternél sekélyebb tengerrészekben, ahol a légzésintenzitás igen magas, fölgyorsul a denitrifikációs folyamat, amelynek eredményeként a N2O termelés akár tízezerszerese is lehet a mélyebb óceáni területeken tapasztaltakénak. Összességében a világóceán dinitrogén-oxid termelése annak függvénye, hogy mi történik az alig tíz százalékos, oxigénhiányos parti sávban.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*