2018. Április 22. 12:49

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás Klímaváltozás: azonnal lépni kell


Klímaváltozás: azonnal lépni kell

Klímaváltozás: azonnal lépni kellA világ meg fog birkózni a klímaváltozás kihívásaival, jelenti ki a napokban megjelent állásfoglalásában Nobuo Tanaka, a Nemzetközi Energia Hivatal (IEA) elnöke.

A Koppenhágai Klímacsúcson elért viszonylag kevés eredmény ellenére bizakodó a szervezet elnöke, amikor a Fenntartható Fejlődés Világtanács főtitkárával Björn Stigsonnal közösen arról beszél, hogy a decemberi csúcs aláhúzta, a klímaváltozás a világ összes kormánya számára fontos gazdasági, fejlesztési és környezetvédelmi kérdést jelent.

A Föld népességének dinamikus növekedése, a városi lakosság arányának emelkedése megköveteli az erőforrásokkal való takarékos gazdálkodást, az energiahatékonyság javítását: a kormányok és gazdasági társaságok gondolkodásának középpontjába a „zöld verseny” kerül, s ennek eredményeként várhatóan alacsony energiafelhasználású és alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaság jön létre.

Elsőszámú cél, hogy az energiatermelésben és az energiafelhasználásban elterjedjenek a hatékony technológiák, relatíve kis ráfordítással. Az IEA elképzelései szerint 2030-ig évente 8 milliárd tonnával – az USA évi kibocsátásának másfélszeresével – kell csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást. Ez a folyamat a kisebb energiafelhasználás okán nem csupán az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátását eredményezi, de növeli az energiabiztonságot, csökkenti a fosszilis energiahordozó importtól való függést, emeli a versenyképességet és még munkahelyeket is teremt.

Másodszor, meredeken emelkedik az energia – különösen az elektromos áram – iránti igény, miközben az áramtermelés felelős az energiacélú ÜHG kibocsátás több mint 40 százalékáért. Az energiatermelési technológiák változatlansága mellett ez tolerálhatatlan kibocsátás emelkedést jelentene, ezért 2050-ig a hatszorosára kell emelni a megújuló energiával, 3-4-szeresére az atomenergiával termelt elektromos áram részarányát, illetve meghatszázszorozni a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás mértékét, azaz a jelenlegi ötről háromezerre emelni az ezzel foglalkozó beruházások számát. (A szén-dioxid-leválasztás és tárolás (Carbon Capture and Storage, CCS) technológia segítségével az erőművek által kibocsátott szén-dioxidot geológiai képződmény alkotta földalatti tárolóba sajtolják.)

Harmadszor a közlekedésben gyorsan teret kell nyerni a hibrid és elektromos járműveknek, illetve növelni kell a bioüzemanyagok részarányát a szállításban, amit a folyamatot ösztönző programokkal kell elérni.

A két tisztségviselő állásfoglalásában arra is fölhívja a figyelmet, hogy minél tovább várunk, annál nagyobb árat kell fizetni a változásokért. Az IEA számításai szerint minden elvesztegetett esztendő 500 milliárd dollárral növeli a 2020 és 2030 közötti ráfordításokat, ezért egyetlen pillanatot sem szabad várni, azonnal lépni kell.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*