2018. Április 22. 22:23

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás Energetika és klímaváltozás a holnapi Európa Tanács ülésen


Energetika és klímaváltozás a holnapi Európa Tanács ülésen

Energetika és klímaváltozás a holnapi Európa Tanács ülésenAz energetikát kell a középpontba állítani a kontinens növekedésével és a munkahelyteremtéssel, valamint a Koppenhágai Klímacsúcs következményeivel foglalkozó Európa Tanács (ET) ülés napirendjén – derül ki az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) közleményéből.

A holnap kezdődő tanácskozástól azt várja a szövetség, hogy vállaljon olyan energetikai kötelezettségeket, amelyek nélkül nem lehet teljesíteni a 2020-ra tett uniós vállalásokat. Megítélésük szerint csak a megújuló energiák arányában növelésével lehet csökkenteni a fosszilis energiahordozóktól való függést, s mérsékelni a klímaváltozás káros hatásait.

– Az Európai Bizottság (EB) 2020-as stratégiájában az európai elektromos szuperhálózat, valamint a jól működő energiapiac kialakítására megfogalmazott javaslat megvalósulása eredményezhet gazdasági és környezetvédelmi előnyöket az európai polgárok számára – jelentette ki Bruce Douglas, az EWEA vezető tisztségviselője. – Az egységes európai hálózat és a valódi verseny lehetővé teszi a szél- és egyéb megújuló energiafajták térnyerését, ugyanakkor biztosítja, hogy az energiaigényeket belső forrásokból elégítsük ki.

– A szuperhálózat és az egységes energiapiac nélkül nagyon nehéz lesz elérni a megújuló energiák és szén-dioxid kibocsátás terén kitűzött célokat – tette hozzá a szakember. – Mindenesetre biztató, hogy a javasolt stratégiában szerepel: mind a fizikai infrastruktúra fejlesztésére, mind a versenypiacra szükség van.

Az EWEA ugyanakkor sürgeti, hogy az ET folytassa a nyomásgyakorlást az üvegházhatású gázok csökkentéséről szóló tárgyalásokon a további szigorítás érdekében, illetve hogy emelje 30 százalékra az európai vállalást.

A szakértő szerint már csak azért is 30 százalékra kell emelni a szén-dioxid kibocsátás csökkentéssel kapcsolatos európai vállalást, mert ez a kontinens gazdasági érdeke. Európa ugyanis a világ vezető hatalma a szél- és más megújuló energia alkalmazásában, s a vállalás növelése komoly jelzés lenne a világ számára, hogy nincs visszaút.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*