2018. Február 26. 2:13

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás Mégis folytatódik a klímacsúcs


Mégis folytatódik a klímacsúcs

Félnapos szünet után visszatértek a tárgyalóasztalhoz a fejlődő országok Koppenhágában, miután a dánoktól ígéretet kaptak, hogy igényeiket jobban figyelembe veszik. A G77 országcsoport tegnap azért vonult ki a tárgyalásokról, mert a fejlett országok nem tárgyaltak a kiotói jegyzőkönyv meghosszabbításáról.

Visszatérünk – jelentette ki a Reuters-nek Pa Ousman Jarju, a gambiai delegáció tagja, az afrikai országok találkozóját követően.

Alig négy nappal a csúcstalálkozó vége előtt, tegnap délelőtt fél 11-kor a fejlődő országok egy csoportja kivonult a konferenciáról, mondván, a fejlett országok meg akarják ölni a Kiotói Jegyzőkönyvet azzal, hogy hatályát nem hosszabbítják meg, helyette inkább új megegyezésre törekszenek. Az egyezmény szerint 2012-ig 5,2 százalékkal a 1990-es szint alá kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A fejlődő országok, a legnagyobb szennyező Kína vezetésével azért vannak a Kiotói Jegyzőkönyv meghosszabbítása mellett, mert az kizárólag a fejlett országokat kötelezi a káros anyag kibocsátás csökkentésére. A fejlettek viszont azzal érvelnek egy teljesen új egyezmény megkötése mellett, hogy jelenleg sem Kínát, sem a Kiotói Jegyzőkönyvet alá nem író USA-t nem korlátozza semmi a szén-dioxid kibocsátásban. Igaz ugyan, hogy mindkét ország részéről elhangzottak már ígéretek a kibocsátás visszafogásáról, de ez kevés az egyezmény megkötéséhez.

A harc tehát akörül dúl, hogy ki tud a lehető legkevesebb áldozattal eljutni egy minden ország által elfogadott egyezményig. Közben pedig az óceániai szigetállamokat (AOSIS) lassan elönti az emelkedő tenger.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*