2018. Május 22. 6:26

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás A klímaváltozás vesztesei: Dakka, Manila és Dzsakarta


A klímaváltozás vesztesei: Dakka, Manila és Dzsakarta

A klímaváltozás vesztesei: Dakka, Manila és DzsakartaÁzsia 11 nagyvárosa lehet a klímaváltozás legnagyobb vesztese. Közülük a 12 milliós Dakka, a 14 milliós Manila és a 24 milliós Dzsakarta pedig egyenesen katasztrófára számíthat a globális fölmelegedés eredményeként. A WWF legújabb jelentésében ezért fölszólította a vezető politikusokat: megegyezést vár tőlük a jövő hónapban esedékes Koppenhágai Klímakonferencián.

Az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) országainak szingapúri ülése kapcsán szólította föl a WWF a fejlett és fejlődő országok vezetőit, tegyenek meg mindent a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hogy ne kerüljenek veszélybe a térség nagyvárosai. Erre nagyon jó lehetőséget nyújt a decemberi Koppenhágai Klímakonferencia.

– A klímaváltozás hatásai – viharok, áradások – leginkább Ázsiát sújtják, mert a legnépesebb kontinens számos területen infrastrukturális gondokkal küszködik, s ugyanakkor a védekezéshez szükséges tőke is hiányzik ezekben az országokban – állítja a Mega-Stress for Mega-Cities című tanulmányában a WWF.

– A globális éghajlatváltozás már eddig is komoly gondokat okozott a térségben, de a jövőben még súlyosabb változások várhatók – fogalmazta meg a jelentés legfontosabb mondanivalóját Kim Carstensen, a WWF globális klímaváltozást kutató részlegének vezetője.

A szingapúri APEC csúcstalálkozón olyan megoldások kidolgozását szorgalmazták a térség országainak vezető, amelyek egyszerre biztosítják az alacsony káros anyag kibocsátást és a gazdaság megfelelő ütemű fejlődését.

A WWF jelentés pedig számos tényezőt figyelembe véve – környezetvédelmi kultúra, szocio-gazdasági érzékenység, vihar-, áradásfenyegetettséget, tengerszint emelkedés stb. – veszélyeztetettségi sorrendet alakított ki a térség 11 tenger-, illetve folyóparti nagyvárosa között. A 10 fokozatú skálán Dakka 9, Manila és Dzsakarta 8-8, Kalkutta és Pnom Pen 7-7, Ho Shi Min és Sanghaj 6-6, Bangkok 5, Kuala Lumpur, Hong Kong és Szingatúr pedig 4 pontot kapott.

– A gyorsan urbanizálódó ázsiai nagyvárosoknak biztos talajra van szükségük a klímaváltozás elleni harcban – hangsúlyozta Carstensen –, aminek biztosításában nagy szerepe van a térség vezetőinek: a fejlett és fejlődő országok hatóságainak együtt kell működni, hogy csökkentsék a veszélyeztetettség mértékét, de egyúttal biztosítsák a gazdaság megfelelő fejlődését is.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*