2018. Április 19. 15:35

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás Vékonyodik a sarki jégtakaró


Vékonyodik a sarki jégtakaró

Vékonyodik a sarki jégtakaróSoha nem volt még olyan vékony a sarki jégtakaró, mint manapság. Ebben lehet összefoglalni annak a kutatásnak az eredményét, amely a jégtakaró történetét vizsgálta a közelmúltban.

A tudósok már évtizedek óta gyűjtik a sarki tengerek nehezen elérhető mélyéről származó üledéket, amelyből következtetéseket vonhatnak le a sarki jég vastagságának alakulására vonatkozóan.

A közelmúltban az Ohioi Állami Egyetem vezetésével alakult kutatócsoport több mint 300 korábbi vizsgálat anyagait összesítette, hogy földerítse a sarki klíma változását az elmúlt néhány millió évben.

– A jég vékonyodása a huszadik század elején kezdődött, az elmúlt harminc évben gyorsult föl, s meghaladja minden korábbi vékonyodás mértékét – jelentette ki Leonyid Polyak, a kutatás vezetője.

A kutatás során a sarki üledéket vizsgálták rétegről rétegre a legkülönbözőbb kémiai és biológiai módszerekkel, s lerakódott anyagok összetételéből következtettek az időjárási és egyéb körülményekre. Egyes biokémiai maradványok, amelyek például a jégben élő algákhoz köthetők, azt jelzik, hogy egy adott időszakban, az adott területet jég borította.

S bár a műholdas felmérések adatai és a korábbi tanulmányok százainak adataiból igen nehéz kirakni egy megbízható puzzle-t, az egészen biztos, hogy a korábbi időszakokkal összevetve jelentősen fölgyorsult a sarki jég vékonyodása.

A kutatás vezetője jövőre szeretne mintákat venni a Csukcs-tengerből és Bering-szoros északi széléről. Elsősorban a sarki áramlatok által szállított meleg jégolvasztó hatására kíváncsiak, s Polyak reményei szerint ebben is segítséget nyújtanak majd számukra a tenger mélyéről kiemelt üledékes minták.


Címkék

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*