2018. Április 22. 22:10

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás Szén-dioxid-tárolással a klímaváltozás ellen


Szén-dioxid-tárolással a klímaváltozás ellen

Szén-dioxid-tárolással a klímaváltozás ellenKét évvel azután, hogy a G8 országok a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás (Carbon Capture and Storage – CCS) technológiájának 2020-ig történő bevezetése mellett döntöttek, komoly előrelépésre került sor a CCS elterjesztésében.

Ahhoz, hogy a 2008-as hokkaidói elhatározás idén valósággá válhasson, vagyis elinduljon húsz nagy CCS beruházás, a kormányok és az ipari vállalkozások hatékony munkájára van szükség – áll a G8 országok muskokai (Kanada) tanácskozása számára összeállított előzetes anyagban.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezetésével készített jelentés szerint a CCS a leghatékonyabb technológia az üvegházhatású gázok (ühg) kibocsátásnak csökkentésére. A megújuló és atomenergiával, az energiahatékony technológiákkal együtt a CCS a legköltséghatékonyabb útja a légköri szén-dioxid tartalom csökkentésének.

Az elmúlt két év során a programban résztvevő kormányok több mint 26 milliárd dollárnyi támogatásról döntöttek, amellyel integrált CCS-beruházásokat támogatnak, s ennek az összegnek a fölhasználásával 2020-ra várhatóan 19-43 nagyprojekt készül el.

A Global CCS Institute jelentése által vizsgált 80 beruházás közül öt már jelenleg is működik, egyet a közeli jövőben indítanak, jó néhány építését pedig az elkövetkező évben indítják el. Az ehhez szükséges pilot projektekre már kiadták a megbízásokat a világ számos országában.

Az elképzelések szerint 2020-ra várhatóan száz CCS beruházás működik majd világszerte, s ezek fele a fejlődő országokban. A G8 országok számításai szerint ezen beruházások nélkül nem tartható az ipari forradalom előtti szinthez viszonyított legfeljebb 2 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés, azaz a 450 ppm szén-dioxid koncentráció a levegőben.

Forrás: International Energy Agency

Szén-dioxid-leválasztás és -tárolás – Carbon Capture and Storage (CCS)

A CCS technológiával az erőművek által kibocsátott szén-dioxidot földalatti geológiai tárolóba sajtolják. Az eljárás alkalmazásával megelőzhető a szén-dioxid légkörbe jutása, s ezáltal csökkenthető fölmelegedés veszélye.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*